Články

ĆLÁNEK NA NOVINKY.CZ - LANDA A SOKOL

Autor příspěvku: novinky.cz

Vložil: Filip Uzel dne: 23.03.2008 19:41:13

Landa chystá nový projekt v duchu moderního Sokola

 

Novou, "hravější formou Sokola pojatou jako fantasy hra", má být chystaný projekt Daniela Landy, který chce zpěvák spustit na podzim uvedením nové hry Tajemství Zlatého draka v Mahenově činohře Národního divadla v Brně. Landa, který je spoluautorem hry, to řekl v diskusním pořadu Nedělní partie televize Prima.

23. 3. 2008 16:46

"Duch sokolství je úžasný, ale (jeho) forma pro rok 2008 nezaujme spoustu dětí, spoustu mladých lidí," prohlásil Landa, který proto hodlá zajímavým způsobem lidi přitáhnout například k bojovým sportům, snowboardu či fotbalu.

Moderní formu kultivování těl a charakterů svých příznivců si Landa prý již nedávno úspěšně vyzkoušel prostřednictvím internetové show Peklo s Landou a jeho dalším cílem je vybudování "chrámu těla". "To znamená nádherný palác sportu, nic víc," uvedl Landa.

Landa, jehož desky se dlouhodobě drží ve dvacítce nejprodávanějších alb na českém trhu, prý již založil firmy, které budou nový projekt financovat. "Chceme vydělávat," konstatoval; jakým způsobem to bude a co bude projekt konkrétně zahrnovat, však neupřesnil. Lidé se údajně více dozvědí na podzim z divadelní hry.

Landa je hrdý na výstavbu dětského hřiště

Landa nedávno ohlásil odchod z jím založeného "řádu" Ordo Lumen Templi. Při oznámení jeho vzniku před čtyřmi lety sliboval uskutečnění řady projektů v sociální, kulturní a zdravotní sféře. "Řád" však zatím výsledky své činnosti tají, informoval pouze o tom, že nechal postavit dětské hřiště na pražském Vyšehradě. "I na to jsem velmi hrdý," konstatoval Landa, který tento výsledek považuje za "velký úspěch".

Své společníky, mezi nimiž je například šéf policejní protidrogové centrály Jiří Komorous, však Landa opustil kvůli novému projektu. Ten podle něj ve srovnání s "řádem" není tolik "zatěžkaný náboženstvím" a také nemá "žádný patent na pravdu".

Landa se v rozhovoru nechtěl blíže vyjadřovat ani ke svým politickým názorům; prozradil pouze, že nesympatizuje "s ničím, co je extrémní". "Ať si dělá každý, co chce. Dokud mně někdo nezačne házet zápalné lahve na barák, tak to nechám na jiných, ať to řeší," konstatoval.

Spojení symboliky s nacismem odmítl

Odmítl také nařčení ze strany jeho odpůrců, že plakát k jeho chystanému turné skrývá symboliku s odkazy na nacismus. "Konotovat to na nacismus, to je hlupáctví do slova a do písmene," prohlásil.

Cílem Landova Zlatého draka však nemá být prý pouze sport, lidi chce kultivovat také prostřednictvím etického kodexu, který má "vést lidi k něčemu dobrému". "Jestliže mám něco rád, tak se především snažím, aby to kvetlo, aby tomu bylo dobře, aby byla pohoda, a to je pro mě láska k vlasti," dodal Landa.

 

ČTK

Hodnocení článku:

3pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
05
0
Počet hlasů 3

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

25.03.2008 00:08:00, Filip Uzel župa Podřipská, Filip.uzel@seznam.cz
Bylo by dobré, kdyby se zrodil někdo takový a vymyslel projekt moderního
Sokola se vším všudy, ale Landa to být nemůže - jenom to jeho koketování s
ultrapravicí by nás zničilo. Kdyby Tyrš spatřil jeho tetování, asi by dostal
šok z toho, jak může být zprzněn ideál o kráse lidského těla.

25.03.2008 14:29:45, Heart full of pride
Milý Filípku, (pokud jsi to ty: http://lide.cz/filip.uzel) ještě by jsi měl trošku vyrůst než se zapojíš do debaty o věcech o kterých zatím mnoho nevíš... Běž si raději dělat dřepy do sokolovny a nepiš tady hlouposti ano?

25.03.2008 14:32:54, bratr Cukr, Sokol Liberec, www.sokolove.ic.cz
" hodlá zajímavým způsobem lidi přitáhnout například k bojovým sportům, snowboardu či fotbalu" Nejsem si tak zcela jist, ale myslím, že zrovna tyto sporty nemají o své příznivce nouzi...

25.03.2008 15:24:33, Filip Uzel
Pro : Heart full of pride. Zajímavé a ty o tom asi víš hodně. Nepodepíšeš se a v tvém příspěvku jsem nenašel žádné argumenty které by vyvraceli moje tvrzení. Pročpak nechceš diskutovat? Nemáš náhodou holou hlavu a tvůj oblíbený pokřik je rasová čistota?

26.03.2008 12:16:32, Pavel Vlček, Sokol Valašské Meziříčí, vlcek@gsl.cz
Bylo tu už mnoho těch, kteří si mysleli, že nahradí všestrannou myšlenku Sokola něčím jiným, něčím, co jim přirostlo k srdci víc, co mělo momentální popularitu či vystihovalo momentální dobové trendy. Obvykle to byli lidé, kteří ze Sokola vzešli a jeho prostřednictvím i poznali to, co mělo v jejich očích Sokol nahradit. A obvykle to dopadlo tak, že část lidí sice odešla za tím novým, případně část lidí, kteří by teoreticky mohli skončit v náruči Sokola se nechala zlákat něčím novým, ale Sokol přežil, vzal si z toho nového takovou část jaká mu vyhovovala a zůstal stejně všestranným jako dřív. Z nejznámějších případů uveďme třeba počátky lyžování a hokeje u nás, naši gymnastiku a hlavně Svojsíkovy skauty. Postupem doby je těch odštěpaných sportovních, tělovýchovných i jiných aktivit na výběr tolik, že se Sokol mezi nimi stává menšinou, je však stále dost silný na to, aby svůj úkol unesl, aby pokračoval svým směrem a dosahoval svých cílů.
Pokud Landa chce zakládat také něco, co má suplovat Sokol, ať si to udělá. Není pro nás nic lepšího, než mu popřát mnoho zdaru. Sokol tím oslaben nebude, možná že naopak nutností boje za svou věc může být jen přinucen k posílení. Ale nedá se předpokládat, že by Landa dopadl lépe než ti před ním. Naopak, je spousta indicií, že dopadne jako ti méně úspěšní z nich. Nejzásadnější z těch indicií je ta, že není sokol. Neví, co to znamená. Neví, na co má navázat a co má budovat. Nezná zásady trvalé práce s mládeží, které v Sokole má v krvi už každý dorostenecký pomocník cvičitele, neboť ten v tom vyrostl. Je přelétavý a nestálý, není ochotný ideji, kterou stvořil, obětovat všechno svoje snažení a dotáhnout ji do úspěšného konce. To je vidět na předchozích jeho projektech, které se ukázaly být mýdlovými bublinami a ze kterých nakonec utekl. Je povrchní, jeho způsobem myšlení je nálada a ne myšlenka. To je vidět nejen na jeho Orlíkovské minulosti, ale i na jeho podání Krylových písní. A s tímto potenciálem se nemůže stát nijakou konkurencí, nijakým nástupcem Sokola.
Jde o to, jak se k tomu postavíme. Toereticky je totiž možné, že i když se nám nestane konkurencí, mohl by nám škodit diskreditací našeho jména. Nejjednodušší je to ignorovat. A pokud se ukáže, že jeho zmínka o Sokolu byla jen plácnutím do větru, bylo by to i nejvhodnější. Pokud je však srovnávání se Sokolem podstatnou částí jeho projektu, bude třeba se vůči němu vymezit. Nechceme mu nijak bránit v tom, co dělá, je to určitě bohulibá činnost a do určité míry může i nám přinést jistou popularitu, pokud ji využijem správně, je však nutné hlavně si zajistit, aby z toho pro nás nevzešla škoda. Neboť já se domnívám, že v tomto národě Sokol nic nenahradí.

26.03.2008 13:19:58, Milan Netrh
Daniel Landa má jakése nutkání neustále parazitovat na díle jiných, sám neschopen cokoliv hodnotného vytvořit. Jeho zvulgarizování Krysaře či Krylových písní je hrozné. O jeho "Orlíkovské" minulosti lépe nemluvit. Po Krylovi mu teď má přinést nějaký výdělek i zneužití Sokola. Sokol se bez něj obešel dodneška, přečkal světové války i komunismus a bez Landy přežije i do budoucnosti. Sokol je organizace, postrádající jakoukoliv nenávist, kdežto Landa svoji nenávist stále musí vystavovat.

26.03.2008 20:30:40, Ani se neptejte
Kult osobnosti aneb Landajungent. Někdo by měl hodit zápalnou láhev jemu na hlavu.

27.03.2008 09:30:19, Martin Zuzaňák, Sokol Jihlava, martan.zuza@seznam.cz
Rozhovor s D. Landou, který proběhl na Primě jsem viděl a velice pečlivě jsem jej sledoval. Cítím se, že ač celkem mlád, sokolem tělem i duchem. Já se na celou věc dívám ze dvou úhlů. V prvním pohledu bych hodnotil jeho věcnost a argumenty (bez spojitosti se Sokolem) - a zde u mě opravdu zabodoval. Jeho odpovědi byly přímé a opravdu věcné a nevíce se mi líbilo, že se nebál říct, že věcem, kterým nerozumí, či je nesleduje, se nebude vyjadřovat, protože je nemůže hodnotit (viz třeba snaha moderátora ho zatáhnout do politických otázek). To, že nepodlézá či nepochlebuje dnešním mocipánům a zkorumpovaným novinářům a dovede se vyjádřit k věcem, které se mu nelíbí, je také asi důvod jeho negativně šířeného mediálního obrazu.
Co se týká jeho prezentace Sokola? V žádném případě to na mě nepůsobilo negativně a myslím, že hlavně u mladých lidí to možná Sokolu udělalo větší pozitivní reklamu (mediální) než většina jeho skvélých aktivit. Chápu, že je pro mnoho lidí Landa kontroverzní osobnost, ale já to za svou osobu říci nemohu, a to i proto, že absolutně neznám jeho život a názory. Znám pouze jeho mediálně prezentovaný obraz a tomu já osobně nepřikládám žádnou váhu. A stálé připomínání jeho minulosti (již opravdu vzdálené, viz Orlík, kterou opět můžeme většinou hodnotit pouze přes média a její stále přítomnou cenzuru) je opravdu již docela "trapné". Je ten, kdo toto stále předhazuje tím, kdo je bez viny a může házet kamenem? To, že se Sokol stále "hledá" není nic tajného, a tento problém se řeší na všech úrovních vedení Sokola. Možná by nebylo špatné, kdyby byl pan Landa (a další osobnosti) pozván k diskusi o tom, jakým směrem by se Sokol mohl také pohnout, třeba bychom se divili. Ono se nadarmo neříká, že více hlav víc ví, a bratři a sestry, vždyť jedním z velkých hesel M. Tyrše bylo "Kdo chvíli stál, již stojí opodál"... a mě se zdá, že trošku opodál již přešlapujeme.
Asi se můj příspěvek nesetká s kladnou odezvou, ale chci pouze říct, že úhlů pohledu na tak obrovsky rozsáhlé aktivity, cíle a myšlenky které představuje sokolské hnutí je velice mnoho a tohle je pouze střípek jedné části. A je životně nutné, aby Sokol (tím myslím nás všechny, kteří se tak cítíme) začal věcně diskutovat sám o sobě. M.

27.03.2008 11:55:58, Milan Sobota, sobotak@seznam.cz
Prosím, opatrně s těmi citáty, ať nejsme ještě víc pro smích.
...
Pryč s klímotem již u kormidla lodi:
kdo chvíli stál, již stojí opodál,
den žádný dvakráte se nenarodí,
čin dvakrát nezraje - jen dál, jen dál!
...
báseň: Jen dál !
autor: Jan Neruda,
sbírka: Zpěvy páteční, vydáno 1896
(tedy dvanáct let po Tyršově smrti)

... to jenom pro pořádek. :o)

27.03.2008 18:48:11, Milan Sobota, sobotak@seznam.cz
Zdravím, chtěl bych (krom upřesnění citátu ;o) podotknout k danému tématu ještě pár postřehů.

Článek zdrojovaný ČTK odkazuje na rozhovor v televizi Prima a mohu-li soudit podle citace na i-dnes, je sám už v některých formulacích zavádějící. Některé protimluvy však obsahují texty oba.

Už heslo v titulku "nový projekt v duchu moderního Sokola" je zvláštní, stačí se podívat do historie abychom zjistili, že v oblasti tělovýchovy a posléze sportu není žádná síla, která by přinesla tolik nového, pokrokového a moderního jako Sokol. Požadavek na pokrokovost myšlení prosazuje Tyrš od samého počátku hnutí, tedy mnohem dříve, než se nápelka modernosti stala nepostradatelnou součástí marketingového boje.

Podle mne je v současnosti nejdůležitější pro udržení sokolské myšlenky, řídit se osobně heslem "Ni zisk - ni slávu". Podíváme-li se na připravovaný projekt z této stránky, zjistíme, že jeho morálními pilíři - dračími jezdci - jsou tři profesionální sportovci a dva sprotovně zaměření hudebníci. Kromě snowboardisty Novotného, všichni thajboxeři. Všichni se živí buď sportem, nebo slávou. (?)
Pan Landa již prý také "založil firmy, které bodou projekt financovat" a říká (dle ČTK) "Chceme vydělávat".

Navíc většina Landových aktivit doposud vedla k vytáření jakési elity. Snad uvědomělé a odpovědné, rozhodující a jednající "nad" obyčejnými lidmi. Což je rovněž úpný protiklad sokolství, které si dává za cíl rovnost mezi lidmi. Jak se dočteme v průčelí libeňské sokolovny - "Mužně vpřed, silou lví, za svornost rovnost bratrství !"

Zda to celé povede k většímu zájmu veřejnosti o Tyršovo sokolství je otázka. Těžko totiž chválu pana Landy vztáhnout na náš spolek. Pan Landa se vyjadřuje positivně o "duchu sokolství", nikoliv o Sokole jako takovém. Je jen otázka času, kdy zazní, že současná realizace tohoto ducha v Sokole je špatná. Samozřejmě na rozdíl od panem Landou předkládané "správné" varianty.

Co je tedy na tomto projektu sokolského zatím opravdu nevím, ale nechme se překvapit.
Jinak souhlasím ve všem s Pavlem Vlčkem, nakonec uvidíme co z toho všeho bude. :o)


Některé zdroje:
Rozhovor na i-dnes: http://zpravy.idnes.cz/landa-odesel-ze-sveho-radu-utekli-i-politici-fzj-/domaci.asp?c=A080316_184912_domaci_klu

Odkazy na dračí jezdce:
Daniel Landa - http://www.daniellanda.cz/
Petr Macháček - http://www.hanumangym.cz/index.php?site=trener
rapper Marpo - http://www.mcmarpo.cz/
Ondra Hutník - http://www.ondrahutnik.cz/
Michal Novotný - http://www.michalnovotny.cz/

28.04.2008 16:48:44, Jan Rýpal, Sokol Valašské Meziříčí
Tento projekt by pod vedením zkušenných a zdatných vedoucích mohl mít celkem úspěch. Bohužel, ve spojení s osobou Daniela Landy se obávám, že celý tento počin bude nakonec vypadat jako to, čemu se kdysi říkalo (doufám že to napíšu správně) Nationalpolitische Erziehungsanstalt, neboli zkráceně Napola. A to je myslím něco, co rozhodně nemůžeme potřebovat. Takže milý Danieli, děkujeme, ale zkus to radši s něčím jiným, a raději úplně někde jinde.

Počet příspěvků 11.

zobrazeno: 7837 x