Články - stalo se

Pražská veteraniáda ve sportovní gymnastice mužů

závod 27.5.2006

Autor příspěvku: Jiří Janů

Vložil: Vladislav Voráč dne: 30.05.2006 21:40:37

Pražská veteraniáda ve sportovní gymnastice mužů

 

V sobotu 27.5.2006 proběhl v sokolovně TJ Sokol Žižkov II na pražském Balkáně netradiční závod ve sportovní gymnastice mužů. Jednalo se o druhý ročník Pražské veteraniády, závodu pro muže starší 30 let, který volně navazuje na podobné závody nejen u nás (např. v podzimním termínu v Liberci), ale i v zahraničí.

Zdá se, že o soutěže tohoto typu je stále větší zájem. Svědčí o tom účast jak českých, tak i zahraničních gymnastů, z nichž mnozí chápou sportovní aktivitu mezi gymnastickým nářadím jako součást své životní filozofie. Tuto skutečnost podtrhuje i popularita podobných akcí v zahraničí, zejména v německy hovořícím regionu.

Závod v Praze byl pořádán oddílem gymnastiky TJ Sokol Praha Vršovice ve spolupráci s katedrou TV AMU, ČGF, ČOS a ÚMČ Praha 10. Záštitu nad podnikem a významnou materiální podporu převzal místostarosta Prahy 10 Ing. Vladimír Novák, závodem provázel dr. Jiří Kubička, šéf české federace.

K závodu se přihlásilo téměř 40 soutěžících z ČR, Slovenska, Německa a Chorvatska. Někteří nakonec nedorazili, i tak však bylo startovní pole početné. Pestrá byla i věková skladba závodníků. Startovaly ročníky 1976, ale i 1925.

K vidění byly výborné a zajímavé výkony všech účastníků. Mezi všemi je potřeba vyzdvihnout skvělá cvičení bývalého českého reprezentanta Dušana Hilberta, dnes závodícího za TSV Rehau, který závod vyhrál. Hned za ním se umístil nestor Werner Bleschke z Berlína, nejstarší účastník soutěže. Nejenže cvičil skvěle, ale i zajímavý systém bonusů za věk jej vyzdvihl na druhé místo. Za zmínku stojí i cvičení a výsledky Michala Oráče z Banské Bystrice, Rudy Rusiňáka z Nových Hradů, Jaroslava Krištofiče a Josefa Biňovce z Prahy a dalších. Každý byl v něčem originální, každý něčím zaujal. Že v konečném součtu známek byli někteří dole a jiní nahoře, nikterak nevadilo. Všechny sportovní úspěchy i chyby se později „z gruntu“ rozebraly u večerního posezení.

Již nyní se těšíme na další ročník, který, jak věříme, opět bude o něco zajímavější.

 

Jiří Janů

 

Hodnocení článku:

1pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
1průměrné hodnoceni:
04
0
Počet hlasů 2

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.

zobrazeno: 4026 x