Články

Místa známá i neznámá

Významná kulturní událost v mělnickém Tyršově domě - 19.10.2008

Autor příspěvku: František Černický, vzdělavatelský sbor Sokola na

Vložil: Petr Mikysek dne: 25.11.2008 12:19:04

Významná kulturní událost v mělnickém Tyršově domě

 

Mělnický osvětový a okrašlovací spolek spolu s městem Mělníkem tradičně pořádají koncerty za účasti vynikajících hudebníků, s jejichž uměním se seznámili posluchači mnoha zemí. Tyto koncerty se uskutečňují v rámci cyklu "Místa známá i neznámá". Jde o hudebně literární putování po významných kulturně historických objektech Mělnicka.

19. října 2008 byl  uspořádán ve spolupráci s T.J. Sokol na Mělníce již 10. koncert tohoto cyklu. Kulturně historickým objektem stal se tentokrát Tyršův dům na Mělníce. Letošní jubilejní rok 90. výročí vzniku samostatného čs. státu nabídl příležitost vskutku jedinečnou. ("Historie tím, že lidi zpravuje o minulosti, umožňuje jim soudit přítomnost"-T.Jefferson). Návštěvníci této akce se seznámili s historií Sokolstva. Připomenuli si, jak důležitá byla  pro naše město 5.5.1867 návštěva pražských Sokolů v čele s  Dr.Miroslavem Tyršem. Stala se rozhodujícím podnětem k založení mělnické T.J.Sokol již v roce následujícím; posléze tato snaha vyvrcholila výstavbou Tyršova domu v novorenesančním slohu s výraznými štíty s se sgrafitovou výzdobou.

Občané Mělníka na zmiňované kulturní akci si připomněli přínos Sokolstva v době obrozenecké, mimořádně významnou účast  při vzniku republiky, při její obraně a znovuobnovení.

 Sokolský památník před Tyršovým domem vydává svědectví o těžkých obětech členů T.J.Sokol v 1. a 2. světové válce. Prezidenti ČSR, T.G.Masaryk a E.Beneš navštívili mělnický Tyršův dům  v letech 1932 a 1945.

Všechny informace o historii sokolského hnutí a Tyršova domu přijímali návštěvníci této kulturní akce s velkým zájmem. Prolínání popisů historických událostí s výtečnými hudebními výkony "Saxofonového kvarteta Bohemia" (Pozn: na programu byly skladby A.Dvořáka,J.Suka, J.Ježka, G.Gershwina, D..Ellingtona a dalších), vyvrcholilo projevy velkého uspokojení všech přítomných. Hudebníci museli rozšířit svůj koncert vyžádaným přídavkem.

Slovem: V nedělním podvečeru 19.října 2008 prožili návštěvníci v Tyršově domě na Mělníce  kulturní zážitek, na který  zřejmě budou rádi vzpomínat.

 

František Černický

člen vzdělavatelského sboru T. J.  Sokol na Mělníce

předseda OV ČSBS Mělník

 

Mělník 29.10.2008

Hodnocení článku:

0pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
0
0
Počet hlasů 0

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.

zobrazeno: 3951 x