Články

Slavnostní akademie ve Mšeně u Mělníka

Tělocvičná akademie k 90. výročí budovy sokolovny ve Mšeně a 90. výročí dne vzniku československého státu.

Autor příspěvku: Hanka Nečasová, Dana Dlouhá

Vložil: Petr Mikysek dne: 03.12.2008 13:28:45

Mšenská sokolovna oslavila 90 let

 

      T. J. Sokol Mšeno uspořádala v úterý 28. října oslavu k 90. výročí budovy mšenské sokolovny a 90. výročí Dne vzniku samostatného československého státu.

 První akcí pořádanou v rámci těchto oslav byl již 4. ročník přespolního běhu s názvem Běh Debří. Od časného ráno nepřálo organizátorům ani závodníkům deštivé a sychravé počasí, které  však.  neodradilo od startu 46 malých i velkých běžců. Účastníci závodu se sešli nejen ze Mšena a blízkého okolí, ale přijeli i ze vzdálenějších koutů naší republiky – Mělník, Neratovice, Děčín, Česká Lípa, Roudnice, Mladá Boleslav, Újezd nad Lesy a Praha Chodov. Mezi prvními startujícími byli předškoláci, kteří běželi k divadlu a zpět, současně s nimi startovalo mladší  žactvo na trase k muchomůrce a zpět. Ve druhém společném rozběhu se vydali na trať závodníci ostatních obsazených kategorií - starší žactvo, dorost a ženy běželi jeden okruh 2,7 km, muži a veteráni okruhy dva. Letošní těžkou rozbahněnou trať dokončili v tomto nepříznivém počasí všichni startující. Unavení a prochladlí běžci čekali s pohárkem teplého čaje na vyhlášení výsledků pod altánky postavenými pro tento účel na okraji lesoparku Debř.Každý účastník obdržel pamětní list, diplom a drobné předměty, vítězové i medaile a poháry. Organizátoři ocenili sportovního ducha všech startujících, kteří v tomto nevlídném počasí závod absolvovali. Těšíme se, že v 5. ročníku Běhu Debří uvítáme na startu ještě početnější startovní pole.

 

  Výsledky budou k nahlédnutí na www.mestomseno.cz.

 

     Druhou akcí v rámci oslav byla slavnostní akademie konaná v budově sokolovny. Zaplněný sál přivítal jménem T. J. moderátor večera Miloš Jíra. V programu se představili především cvičenci místní jednoty, kteří pod vedením svých cvičitelů nacvičili pestrá a zajímavá vystoupení. Mezi  prvními vystupujícími se představili rodiče s dětmi pod vedením cvičitelky Martiny Hátlové.Předškoláci  připraveni cvičitelkami Květou Živnou a Hankou Landrovou předvedli své sestavy na žíněnkách a trampolínce. Starší žactvo si pod vedením Václava Kovacse a Hanky Nečasové nacvičilo dvě vystoupení na nářadí. Předvedli základní gymnastické prvky na žíněnkách, trampolínce a pokročilejší i skoky přes švédskou bednu a salta. Dorostenka Petra Zabilanská připravila ukázku cvičení aerobiku se staršími žákyněmi. Nově vzniklý lezecký oddíl předvedl ve svém vystoupení, co vše je možno dokázat na umělé lezecké stěně.Své zastoupení v programu měl i oddíl juda a jeho tři malí svěřenci na tatami  představili tento bojový sport. Mezi pozvanými účinkujícími byli i žáci z místní základní školy, a to děvčata z tanečního kroužku, který vede Hana Házová.  Žákyně z kroužku hudebního  si pro tento večer se svou učitelkou J. Matúškovou připravily čtyři skladby na klávesy. S historií mšenské sokolovny všechny přítomné seznámil Václav Novák, který rovněž přečetl několik zajímavostí z pamětní kroniky místní jednoty. V průběhu celého večera si návštěvníci měli možnost prohlédnout výstavku , která mapovala jak minulost, tak současné dění v sokole. Samostatnou expozici tvořila fotodokumentace a další materiály z mšenského lezeckého oddílu.

 Víme, že naši předci sokolovnu vybudovali v krátkém čase a v nelehké době. Po celých 90 let se všichni snažili o její zachování a my doufáme, že současná i příští generace se bude snažit o totéž, aby sokolovna mohla sloužit i nadále svému účelu.

 

H. Nečasová, D. Dlouhá

 

Fotografie viz 

http://www.sokol.cz/sokol/index.php?action=zobrazgal&gal=1227743029-foto.txt

 

Hodnocení článku:

0pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
0
0
Počet hlasů 0

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.

zobrazeno: 4361 x