Články

Sokolské cesty – Jeseníky 30.1. - 1.2.2009

Drsné horské hřebeny i malebné cesty v údolích, večery v teplíčku

Autor příspěvku: Lenka Bednářová

Vložil: Petr Mikysek dne: 20.03.2009 10:53:16

Sokolské cesty 2007 - 2011

Jeseníky 30.1. - 1.2.2009

Cyklus Sokolské cesty běží od roku 2007. Na akcích se setkávají lidé různí, ale podobně naladění. Jednotlivé podniky jsou příležitostí ke sdílení cvičitelských radostí i starostí a ke vzájemné výměně zkušeností z akcí pobytu v přírodě v jednotách.

V loňském roce jsme uskutečnili zimní Šumavu, jarní Železný víkend – kombinaci chůze, jízdy na kole a sjíždění řeky, v létě se šlapalo a šplhalo po Dolomitech a podzimní setkání zdárně proběhlo v Ledči nad Sázavou.

V roce 2009 o víkendu 30. 1. – 1 . 2.  přijeli v rámci Zimní sokolské cesty zájemci o zimní přírodu a lyžování do regionu Jesenicko.

V pátek během dopoledne se sjelo čtyřicet sokolů ze všech konců republiky do penzionu Lipanka v Lázních Lipová. Část vyrazila na běžky, část na sjezdovku na blízké Ramzovské sedlo. Večer nás vedoucí akce Zdeněk Lauschmann seznámil s plánem na sobotní výlet na Šerák na běžkách a vyslechli jsme zážitky z minulých akcí a prohlédli si fotky z nich. Přišli nás také pozdravit zástupce města Jeseník Dr. Staňa a 89-letý vitální starosta Sokola Jeseník - br.Malcher; oba zajímavě vyprávěli o životě v tomto regionu. Po oficiálním zahájení jsme si užili i neformální setkání a nechyběla ani zábava, zpěv a hra na hudební nástroje. Absolutní jedničkou bylo duo Jura (foukací harmonika) a Zdeněk (klavír).

Hlavním dnem akce byla sobota. Jelikož celou noc vydatně sněžilo, vyráželi jsme ráno do dokonale zasněžené krajiny s 20 cm nového sněhu. Vláčkem jsme se dostali z Lipové na Ramzovou. Zde někteří jeli opět na sjezdovku, ale většina zvolila běžky anebo šli pěšky. Táhlým stoupáním jsme překonali asi 700 výškových metrů na 10 kilometrové trase přes Keprník (1423m) na Šerák. Po malé přestávce na chatě Jiřího na Šeráku jsme ve 14 hodin vyrazili na cestu zpět. Abychom se vyhnuli prudkému klesání po značce, zvolili jsme mírnější klesání po lesních cestách. Nepočítali jsme ovšem se záplavou nově napadaného sněhu, tudíž jsme si většinou cesty museli sami prošlapávat, navíc z očekávaného mírného klesání se vyklubala i táhlá stoupání, proto ve chvíli, kdy se začalo stmívat, jsme se nacházeli v pustých lesích Jeseníku asi 5 km od Lipové. Naštěstí někteří z nás měli baterky a tak jsme se bezpečně dostali do údolí. Poslední dva kilometry jsme však došli raději s běžkami na zádech. To bylo radosti, když jsme skoro v sedm večer dorazili a zjistili, že jsme tam nikoho nezapomněli a nikomu se nic nestalo!

Vedoucí projektu Zdeněk Lauschmann zhodnotil akci a předal Pamětní listy.

V neděli jsme se probudili do nádherného slunečného dne. Po sobotním celodenním sněžení to byla příjemná změna. Tak jsme ještě vyrazili – někdo na běžky, lanovkou přes Černavu a na Šerák ostatní na nedalekou sjezdovku se dvěma vleky v Lipové, a v poledne se všichni rozjeli domů. Nemalá část účastníků navštívila muzeum v Lipové věnované mj. zakladateli lázní Johannu Schrothovi.

Byl to nezapomenutelný víkend, ostatně jako všechny předešlé akce Sokolských cest, všichni se těšíme na ty nadcházející.

Příští nejbližší proběhne 24. – 26. 4. 2009 s názvem Čtyřiadvacítka. Jde o doslova celodenní putování Berounskem, začínající i končící o půlnoci. (Je v plánu i měkčí varianta anebo aspoň chvilka na spánek na žíněnce v nižborské sokolovně).

Pro drsňáky je však připraveno ještě zimní táboření v Rychlebských horách v termínu 6.3. – 8.3.2009

Na shledanou i na dalších Sokolských cestách – budou to: Na kole za humna (česko-rakouské pohraničí) 28.7. – 2.8 2009 a Beskydy (sraz cvičitelů a přátel sokolského pobytu v přírodě) 2. – 4.10.2009.

Lenka Bednářová, s použitím příspěvku Stanislava Malchera

Z pověření br. Lauschmanna pro stránky PP upravil a doplnil Petr Mikysek

Spřátelené stránky: www.sokol.eu    

Hodnocení článku:

0pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
0
0
Počet hlasů 0

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.

zobrazeno: 4268 x