Články - stalo se

SOkolské cesty "O Vysočině"

Neco pro tělo, něco pro duši

Autor příspěvku: Zdeněk Lauschmann

Vložil: Petr Mikysek dne: 20.05.2010 23:30:42

 

SOKOLSKÉ CESTY 2007 – 2011

 

VYSOČINĚ 23-25/4/2010

 

aneb Něco pro tělo, něco pro duši

           

Již 14. podnik Sokolských cest dostál v plné míře svému mottu – tělo i duše mohly čerpat střídavě i současně, příležitostí bylo dost a navíc vše zarámované překrásným jarním počasím v přírodě kolem Žďáru nad Sázavou.

            Už páteční večer s jógou nabídl skvělé odreagování od stresů všedního týdne. Cvičení bylo přístupné i úplným začátečníkům a pro leckoho je to určitě inspirace do budoucna.

            Sobota začala mrazivým ránem s jinovatkou, ale brzy se oteplilo a bylo to na kraťasy. Velmi milá autobusová výprava z župy Komenského převezla i nocležníky ze žďárské sokolovny k Rozštípené skále nedaleko za město. Tradičně se zpívalo už cestou a pak i na společném nástupu na břehu řeky. Bodří Moravané pak pokračovali ve svém zájezdu na Žákovu horu a Devět skal, ostatní se rozdělili na „skaláky“ a „lesáky“.

            Skaláci pod vedením zkušených instruktorů zkoušeli jištěný výstup i slaňování, každý na co si troufl. Lesáci na nedlouhé vycházce poznali tři méně obvyklé hříčky s legendou: Nebe, Krajané a Rodrigo. Po obědě u ohýnku se skupiny vyměnily a před pátou už se všichni loučili s utěšeným koutem, protože vlaky tu jezdí přesně. Před večerním ohněm zbyla i chvíle na odpočinek a usazení dosavadních dojmů.

            Neděle slibovala perlu tzv. české barokní gotiky: Santiniho poutní kostel na Zelené hoře rozhodně nikoho nezklamal – ostatně je nominován i v anketě „7 divů českých“ /Česka? - fuj slovo/. Pak ještě na skok blízký areál bývalého kláštera, příjemná cesta zpět do města podél bystré říčky Sázavy a je tu chvíle loučení a návratů. Opět slunečný den, všechno klapalo, nikdo nezlobil – prostě pohoda, kterou asi všichni občas potřebujeme, abychom mohli jít zase dál.

 

            Takže na shledanou o prázdninách na Slovensku (vodácký Hron 28/7-2/8) nebo 8-10/10 v Českém ráji na podzimním srazu sokolského pobytu v přírodě!

                                                                                       Zdeněk Lauschmann, vedoucí projektu

Hodnocení článku:

0pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
0
0
Počet hlasů 0

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.

zobrazeno: 4034 x