Články

Pronitka oslavuje

Článek o loutkařském odboru TJ Sokol I Prostějov

Autor příspěvku: Petra Kohoutová Lucie Hlačíková

Vložil: Petra Kohoutová dne: 22.04.2015 14:05:12

Pronitka oslavuje

Loutkový odbor oslavuje v letošním roce 20 let působení v sokolovně TJ Sokol I Prostějov. Trochu z  historie:

V roce 1996 volně přešel z tehdejšího závodního klubu ROH pod ochranná křídla Sokola i Kašpárek se svým loutkovým divadlem. Hrstka nadšenců zbudovala svépomocí stálou divadelní scénu v přednáškovém sále sokolovny.

Od té doby hraje nepřetržitě pohádky pro nejmenší diváky a vykouzlí na tváři úsměv nejen jim, ale i rodičům a prarodičům, kteří je doprovázejí.  A návštěva je nemalá, kolem 1 000 diváků za sezónu. Nemalou měrou k tomu přispívá i velmi nízké vstupné. Z původních 5Kč na dnešních opravdu symbolických 20Kč. Máme za sebou i výjezdní představení na šibřinkách a mikulášských nadílkách. Také jsme uspořádali několik představení pro děti ze stacionářů a dětských domovů. Za dvacetiletou historii stojí Kašpárek už pevně na svých nohou a nesmazatelně se vepsal do povědomí.

   V letošním roce členové připravili mimo pravidelná představení i vystoupení na dětských šibřinkách v únoru, v dubnu na výroční členské schůzi, a dvě mimořádná představení pro pojišťovnu Kooperativa a dětské ústavy. Na květen jsou přihlášeni na celostátní loutkařskou přehlídku v Přerově. V červnu by rádi vystoupili s loutkami a krátkými scénkami v léčebně dlouhodobě nemocných v Ostravě.

Chtěli jsme využít tohoto výročí a dát našemu souboru jméno. Jméno jedinečné pro loutkové divadlo ale také zdůraznit domovské město. Proto název vzniká složením PROSTĚJOV a loutky na NITÍCH….., to je PRONITKA.

 Využili příležitosti a na Valné hromadě TJ pokřtili za účasti zástupců města Prostějova, Prostějovské župy a regionálního tisku Loutkařský odbor Pronitka. 

V Prostějově  20.4.2015                                    Petra  Kohoutová,  Lucie Hlačíková

 

 

Hodnocení článku:

1pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
05
0
Počet hlasů 1

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.

zobrazeno: 2291 x