Články

Předsletová zdravověda I.

Co by zdravotník a cvičenec mohl využít na sletě

Autor příspěvku: Vít Jakoubek

Vložil: Vít Jakoubek dne: 18.03.2018 14:41:13

Předsletová zdravověda aneb co by zdravotník a cvičenec mohl využít na sletě

 

V následujícím textu se velmi stručně věnuji stavům, které nás o sletu mohou potkat a které nejsou rozebrány ve Zdravovědě a První pomoci od Tomáše Jelena.

 

Průjem

Vodnaté nebo kašovité stolice, většinou několikrát denně. Nejčastěji jsou infekčního původu (virového či bakteriálního). Mohou způsobit dehydrataci (odvodnění) organismu a minerálový rozvrat.

Léčba:

- rehydratace (zavodnění) – orální/ústní (rehydratační roztok - např. Kulíšek, Vodníček - prášek se směsí minerálů a cukru, jenž se zředí vodou; množství záleží na tíži stavu a velikosti nemocného- probiotika (např. Lactobacillus, Enterol) - pomáhají upravit střevní mikroflóru;

- živočišné uhlí (Carbosorb), simeticon (Smecta) - pomáhají vychytávat toxiny ve střevě;

- loperamid (Imodium) - zpomaluje střevní peristaltiku, a tím snižuje množství stolic; podává se dospělým a dětem nejdříve od 6 let, při stagnaci průjmovitého střevního obsahu ve střevě ale hrozí vstřebávání toxinů do těla skrze střevní stěnu a tím vznik celkové infekce (sepse) - užívání tedy vyžaduje obezřetnost;

- dietní opatření: zprvu čaj, rohlík či suchar, při dobré toleranci rychlé zavedení kaloričtější stravy (banán, brambor, rýže, mrkev, libové maso); nevhodné jsou smažené a kořeněné pokrmy.

 

Zvracení

Může doprovázet průjem, většinou je-li infekčního původu, někdy může být reakcí na špatně upravené či zkažené jídlo. Může způsobit dehydrataci a vyčerpání.

Léčba: chladné tekutiny pomalu po lžičkách, při dobré toleranci postupně zvyšujeme dávky (např. slabý černý čaj či lépe výše uvedené orální rehydratační roztoky; nepodáváme chlazenou Coca-Colu!- je v ní příliš mnoho cukru a  obsah různých kyselin žaludek spíše podráždí než zklidní). Pokud zvracení neustává, pak obzvláště u malých dětí či seniorů zvažujeme vyšetření lékařem, který případně doporučí postiženého do nemocnice.

 

 

Horečka

Tělesná teplota nad 38 °C, měřeno v podpaží. Měříme-li teplotu v konečníku, odečítáme půl stupně. Může být příznakem infekčních nemocnění či přehřátí organismu. Pokud tělesná teplota je vyšší než 38,5 °C, podáváme antipyretika. Nejběžnější jsou: paracetamol (např. Paralen či Panadol) - tablety či sirup nebo čípky. Dávkování u dětí i dospělých je stejné,  tj. jednotlivá dávka je 10-15 mg paracetamolu na kilogram hmotnosti nemocného (maximálně však 1000 mg), minimální odstup mezi jednotlivými dávkami je 6 hodin. Dalším běžným antipyretikem je ibuprofen (Brufen, Ibumax, Ibalgin) - tablety či sirup nebo čípky. Dávkování u dětí se určuje dle hmotnosti, tj. jednotlivá dávka je 5-10 mg na kilogram hmotnosti nemocného (u dospělého 400 mg) - minimální odstup mezi jednotlivými dávkami je 6 hodin. Tyto léky lze mezi sebou kombinovat. Kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin) se smí podávat pouze dospělým a dospívajícím od 16 let, nikoliv dětem. Dávkování je 500-1000 mg kys. acetylsalicylové, podávané po 6-8 hodinách.

 

Nachlazení

Může se projevovat rýmou, kašlem a bolestí v krku. Kašel může být důsledkem podráždění průdušnice či průdušek nebo také zatékající rýmou po zadní straně hltanu (tzv. zadní rýma). Bolest v krku pak také důsledkem rýmy.

Léčba:

- kapky do nosu: mořská voda, Vincentka, dekongescenční kapky (např. Nasivin, Otrivin, Olynth);

- antitusika (centrálně tlumí kašel, ale neléčí jej) - např. Tussin, Ditustat, Stoptussin) - užívání zejména u malých dětí by mělo být pokud možno co nejmenší;

- čaj s medem - pomáhá zvlhčit sliznice a působí protizánětlivě;

- vitamíny, cucavé pastilky na zklidnění sliznic;

Pokud jsou kašel či bolest v krku doprovázeny horečkou, pak je do 3 dnů vhodná návštěva lékaře.

Zánět spojivek

Projevuje se zarudnutím očí, často s výtokem, který může být i hnisavý. Příčinou může být alergie či infekce.

Léčba: výplachy očí Ophtalmo - septonexem či bylinnými desinfekčními kapkami (např. Ocuflash); pokud je příčinou alergie, pak je možno aplikovat kapky Allergodil. Pokud přetrvává hnisavý výtok a nepomáhají desinfekční kapky, je nutno navštívit lékaře.

 

 

MUDr. Vít Jakoubek, Ph.D., Zdravotní komise OV ČOS

 

 

 

Hodnocení článku:

1pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
1
1průměrné hodnoceni:
04
0
Počet hlasů 3

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.

zobrazeno: 989 x