Články

Předsletová zdravověda II.

Co by zdravotník a cvičenec mohl využít na sletě

Autor příspěvku: Vít Jakoubek

Vložil: Vít Jakoubek dne: 18.03.2018 14:46:33

Předsletová zdravověda aneb co by zdravotník a cvičenec mohl využít na sletě II.

 

 

V tomto textu  ze zmíníme o některých dalších nemocech a situacích, se kterými se můžeme setkat ( nejen) během sletových dnů.

Zmínil bych se o tzv. dětských exantémových onemocněních, t..j. onemocněních doprovázených vyrážkou, která měla historicky dána čísla a proto  u některých mluvíme i nyní  jako o např.  6. dětské nemoci. ono historické pořadí se již v dnešní době nepoužívá, ale pro zajímavost se jej nyní přidržme:

1. dětská nemoc spalničky: horečnaté virové onemocnění, nebezpečné hlavně pro možné život ohrožující komplikace.  Specifická léčba neexistuje, od zavedení očkování s nemoc v ČR vyskytuje minimálně, počty onemocnění ale v poslední době stoupají (též v souvislosti s poklesem proočkovanosti v populaci).

2. dětská nemoc spála: horečnaté onemocnění, původce je bakterie Streptococcus pyogenes. Projevuje se horečkami, bolestí krku, kde nacházíme povlaky a čepy a charakteristickou krupičkovitou  vyrážkou  zejm na hrudi a břiše, ale i zádech a stehnech.  Před objevením antibiotik se jednalo o život ohrožující nemoc, kdy i při přežití hrozilo postižení srdce a ledvin.  V současné době je nemoc úspěšně léčitelná penicilinem.

3. dětská nemoc zarděnky: virové onemocnění, doprovázené horečkou  a příznaky infekce horních dýchacích cest. Ohrožuje zejm. matky v začátku těhotenství, neboť virus prochází placentou a může způsobit závažné vrozené vývojové vady plod jako vrozenou hluchotu, vrozený zákal či další vývojové vady mozku. Specifická léčba neexistuje, proti nemoci je zavedeno povinné očkování.

4. dětská  nemoc pseudoskarlatina- virové onemocnění, které z důvodu nízké frekvence vynecháme.

5. dětská nemoc exanthema infectiosum: virové onemocnění, které  se vyznačuje horečkou a vyrážkou, typicky začínající na tváři ( “zfackovaná tvář”). Časté jdou bolesti hlavy a bolesti svalů. Příznaky cca do týdne odezní, specifická léčba neexistuje.

6. dětská nemoc  exanthema subitum: virové onemocnění, projevující se horečkami, trvající většinou 3 dny. 4. den horečky většinou ustávají a objevuje se vyrážka na trupu a končetinách, která spontánně odezní. Specifická léčba neexistuje.

Zmíním ještě některá další onemocnění, která již nemají historická číselná označení:

Plané neštovice jsou virové onemocnění, které je velmi časté v dětském věku a projevuje se typickou vyrážkou, kdy se postupně začnou objevovat flíčky, ze kterých se vytvoří puchýřky, které prasknou s změní se v krustu. Vyrážka se může vyskytovat po celém těle, typicky však na trupu a končetinách a ve kštici.  Typická je rovněž přítomnost současně několika stádií vyrážky, Nemoc je doprovázena často horečkami, bolestí hlavy a svalů. v dospělém věku bývá průběh těžší. Onemocnění je nakažlivé do zaschnutí posledních puchýřků, Specifická léčba neexistuje, hojně užívaný tekutý pudr pouze někdy zmírní svědění, ale vliv na další výsev nemá, Někdy je možno podat  proti svědění antihistaminika Proti onemocnění je možné se nechat očkovat.

Onemocnění ruka-noha-ústa je virové onemocnění, objevující se zejm na jaře a na podzim. Horečky s příznaky postižení horních dýchacích cest doprovází vyrážka, sestávající se s drobných puchýřků, typicky okolo úst, v ústech, na dlaních a na ploskách nohou. Mohou se ale vyskytovat po celém těle. Za několik dní nemoc spontánně odezní, specifická léčba neexistuje.

 

Přílohy:

5. nemoc
3514_5._detska_nemoc.jpg

(velikost 3830 bajtů)
5. nemoc
6. nemoc
3514_6._detsla_nemo.jpg

(velikost 2444 bajtů)
6. nemoc
neštovice
3514_nestovice.jpg

(velikost 50462 bajtů)
neštovice
ruka-noha ústa
3514_ruka-noha_.png

(velikost 184903 bajtů)
ruka-noha ústa
spalničky
3514_spalnicky.jpg

(velikost 2264 bajtů)
spalničky

Hodnocení článku:

1pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
1
1průměrné hodnoceni:
04
0
Počet hlasů 3

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.

zobrazeno: 1246 x