Články - stalo se

Vlašimský sokol v sedmi tisících

Vlašimský sportovec a sokol tělem i duší, Petr Vaníček, je známý pro svoji zálibu v extrémních výkonech. Cokoli je hodně vysoko, hodně náročné a vyčerpávající, neujde jeho pozornosti. Jeho denní zátěž v době příprav a tréninku na výkon by většina z nás ne

Autor příspěvku: Sokol Vlašim

Vložil: Tomáš Kučera dne: 04.11.2019 10:39:31

Vlašimský sportovec a sokol tělem i duší, Petr Vaníček, je známý pro svoji zálibu v extrémních výkonech. Cokoli je hodně vysoko, hodně náročné a vyčerpávající, neujde jeho pozornosti. Jeho denní zátěž v době příprav a tréninku na výkon by většina z nás nezvládla ani s vypětím všech sil. Letos se vypravil na další sedmitisícovku ? Muztagh Ata (Muztagata) 7546m. Těšíme se na jeho přednášku v sokolovně 26.10. v 18h a přinášíme krátký rozhovor.

Jaký to byl pocit, stát na vrcholu sedmitisícovky (Muztagh Ata 7546m)?
Samozřejmě obrovská radost. Chtěl jsem si vyzkoušet, jak budu fungovat v takové výšce a podařilo se to bez kyslíku, fyzicky bez problému, z C3, tj. sedmitisícových 650m převýšení za 3 hodiny.

Kdy jste si uvěřil, že máte na to dojít až nahoru? Byl tam moment pro pochyby?
Já jsem se bál hlavně začátku. Příjezd byl hodně rychlý. Přiletěli jsme, hned se dopravovali k horám do výšky 3600m.n.m. a potřebovali jsme se ten samý den dostat do base kempu 4450m.n.m. Tenhle základní výstup měl ukázat, jestli se mi podařilo aklimatizovat, anebo se mám připravit na velké potíže. Když už jsem se dostal do base kempu a cítil, že aklimatizace začíná fungovat, že mě nebolí hlava a začínám se dobře pohybovat, bylo mi jasné, že už to bude jen o počasí.

Jak velký tým se o výstup pokusil?
Byli jsme tam ve čtyřech a byli jsme rozhodnutí, že se pak rozdělíme podle toho, jak na tom kdo budeme fyzicky. Výstup jsem ve finále dokončil se slovenským kolegou Michalem, s kterým jsem před 2 lety zdolal Pik Lenina (7134m.n.m). Zbývající dva členové týmu se hned nedokázali srovnat s nadmořskou výškou a museli 2 dny čekat než mohli pokračovat ve výstupu. Naše dvojce tedy vyrazila hned druhý den na 4800m.n.m, pak se vrátila, následující den do C1 tábora a opět zpátky

Jaká byla komunikace s ostatními?
Ta se dost zjednodušila tím, že půlka týmu měla dvoudenní zpoždění. S Michalem jsme se znali už z předchozího výstupu, takže už jsme věděli, co od sebe očekávat. S druhou dvojicí jsme se v podstatě jen potkávali.

Byl někde při výstupu nebo sestupu prostor pro strach? Hrozila hora někde zraněním?
Tahle hora je náročná hlavně svojí výškou, ne až tak technicky náročná. Je to čistě choďák, na který se až na vrchol jde bez speciálního vybavení. Může se zdolávat na skialpech nebo na sněžnicích. Pouze na jednom úseku je třeba se jistit - mezi C1 a C2 jsou trhliny, kde je jištění nutné.

Kam teď dál? Nebo raději výš?
Už přibližně před pěti lety jsem si vyhlédl Cho Oyu, což je šestá nejvyšší osmitisícovka, a tak jsem se spojil se svým známým, který pořádá expedice, pár vrcholů s ním obešel - Elbrus, Pik Lenina, teď Muztagatu. Cho Oyu je těžká hora díky svojí nadmořské výšce, výstup bez kyslíku je extrémně náročný (kyslík zjednoduší výstup o cca 2000m), je tam obrovské množství sněhu, které dělá výstup extrémně fyzicky náročný. Uvidíme podle rozvrhu expedic - aktuálně to vypadá spíš na Broad Peak (8021m, dvanáctá nejvyšší)

Přeji hodně štěstí - nahoru i dolů - a díky za rozhovor

Hodnocení článku:

0pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
0
0
Počet hlasů 0

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.

zobrazeno: 540 x