Články - stalo se

90 let vlašimské sokolovny

O posledním zářijovém víkendu se již popáté otevřely brány více než 130 sokoloven ve všech regionech naší republiky. Tato akce České obce sokolské je součástí projektu Evropský týden sportu, který koordinuje Český olympijský výbor pod heslem // BEACTIVE.

Autor příspěvku: Sokol Vlašim

Vložil: Tomáš Kučera dne: 06.01.2020 09:58:00

O posledním zářijovém víkendu se již popáté otevřely brány více než 130 sokoloven ve všech regionech naší republiky. Tato akce České obce sokolské je součástí projektu Evropský týden sportu, který koordinuje Český olympijský výbor pod heslem // BEACTIVE. Vlašimskou Nocí sokoloven dne 27.9.2019 vyvrcholil Týden otevřené sokolovny, kdy se zájemci z řad veřejnosti mohli zdarma zúčastnit libovolného cvičení či tréninku

Pro Sokol Vlašim byla letošní Noc sokoloven důležitá zvláště tím, že v roce 2019 si připomínáme 90 let od jejího otevření při oslavě Silvestra 31.12.1929. Můžeme být hrdi na to, že jejím architektem byl vlašimský rodák Kamil Roškot. Návštěvníci si se zaujetím prohlíželi fotografie z výstavby sokolovny, nákresy i kopie dokumentů, kterými byl vyzdobený starý sál.

Zajímavý program zahájilo tradičně divadélko Maňásek představením pro nejmenší děti. Po slavnostním nástupu sokolů v tradičních sokolských krojích s historickým vyšívaným praporem přivítal všechny účastníky starosta vlašimského Sokola Mgr. Tomáš Kučera, MBA, který vedle historie sokolovny připomněl i 8.říjen - Památný den sokolstva.

Následně čtyři páry pod vedením Ing. Jitky Koňasové zatancovaly část České besedy - salónního tance z roku 1863, který byl již od doby svého vzniku nedílnou součástí všech společenských akcí českého národa. Pro naše město je navíc tato národní česká čtverylka srdeční záležitostí, neboť autorem hudby je další významný vlašimský rodák - hudební skladatel a pedagog Ferdinand Heller.

Program pak pokračoval půvabnou skladbou s obručemi, kterou pro mladší gymnastky sestavily PhDr. Eva Spring, PhD. a Katka Bubníková. Dívky ze skupiny moderních tanců pod vedením Bohdany Hybšové zaujaly svým tanečním vystoupením. Všichni diváci odměnili obě skupiny nadšeným potleskem. Jako další vystoupily ženy se zajímavou sestavou na velkých míčích autorky Zdeny Marčíkové. Program zakončily starší žákyně - gymnastky trenérky Jitky Vokolkové, které předvedly své akrobatické sestavy na žíněnkách. Plánovaný lampionový průvod kolem sokolovny a opékání buřtů bohužel zhatil přívalový déšť, takže další aktivity se již odehrávaly pod střechou.

Po celou akci měli návštěvníci možnost prohlédnout si velké množství fotografií z historie i současnosti vlašimského Sokola, které se promítaly na jevišti. Občerstvení cvičenců i diváků v průběhu Noci sokoloven velmi dobře zajistila nově otevřená pivnice Vagón v prvním patře sokolovny.

Hodnocení článku:

0pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
0
0
Počet hlasů 0

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.

zobrazeno: 823 x