Hodnocení a reakce na článek

Vaše jméno a kontakt:
Text:
Kontrolní otázka:
Jaký je součet jednotlivých číslic u čísla 125 ?

Články

PTAČÍ CHŘIPKA

... zkusme se zamyslet, než začneme panikařit.

Autor příspěvku: Martin Ziegler & Petr Stýblo, ČSOP

Vložil: Milan Sobota dne: 29.03.2006 21:22:50

	V posledních dnech, kdy se i na území České republiky prokázal výskyt ptačí chřipky, kolují mezi lidmi nejrůznější katastrofické scénáře, mylné informace a nás ochránce veřejnost bombarduje svými dotazy, jak jsme a chřipku a smrtelné ohrožení připraveni a co proti tomu děláme. 
Chtěl bych touto tiskovou zprávou v příloze, kterou včera vydala naše kancelář ÚVR ČSOP v Praze, informovat svoje okolí o zbytečné panice
vyvolané především médii a farmaceutickými společnostmi. Opravdu nejde o
bezprostřední nebezpečí každého z nás.
Rozhodl jsem se tuto zprávu poslat všem a prosím o její další šíření, protože jsem se v posledních dnech v praxi setkal s úmyslným zabíjením ptáků, kterým dotyčný chtěl předejít ptačí chřipce.

Děkuji, Martin Ziegler
Záchranná stanice pro handicapované živočichy
Plzeňká 55
335 61 Spálené Poříčí
+420 607 100 006

TISKOVÁ ZPRÁVA ČSOP

V Praze, 27. 3. 2006 K okamžitému zveřejnění

Ptáci: Ptačí chřipka není problém. Problém jsou lidé, kteří se jí bojí.

V souvislosti s výskytem ptačí chřipky na našem území považujeme za nutné veřejnosti zdůraznit známé skutečnosti:

1. Normálně se chovající člověk u nás nemá šanci se touto chřipkou nakazit.

2. Krmit volně žijící ptáky, poskytovat jim místa pro hnízdění a těšit se z jejich přítomnosti je normální chování člověka. Při tomto chování člověk nemá šanci se ptačí chřipkou nakazit.

3. Je zcela zbytečné, neefektivní a nezákonné pod záminkou strachu z ptačí chřipky vyhánět ptáky z míst, kde se běžně vyskytují, nebo je či jejich hnízda likvidovat.

Jak ukazují zkušenosti z posledních měsíců, nakazit se ptačí chřipkou není vůbec jednoduché. V našich podmínkách je to prakticky nemožné. Tedy pokud někdo nepraktikuje obyčeje některých asijských zemí - nepije syrovou ptačí krev, nevysává hleny z nosních otvorů živým kohoutům při kohoutích zápasech či nechodí spát se slepicemi … do jedné místnosti.

Český svaz ochránců přírody v důsledku masového šíření nejrůznějších „zaručeně pravdivých“ informací o ptačí chřipce stále častěji musí odpovídat na dotazy veřejnosti typu – máme odstranit ptačí krmítko z našeho okna? Máme dál chodit krmit labutě k Vltavě? Máme ze zahrady odstranit ptačí budky? Můžeme pouštět ven naší kočku? Jak zabránit, aby se jiřičky vrátily do hnízda na našem domě? Na naší škole je čapí hnízdo – nemělo by se odstranit?

Všem odpovídáme: Chovejte se tak, jak byste se chovali, kdybyste o ptačí chřipce nikdy neslyšeli. Těšte se s přítomnosti ptáků ve vašem okolí a pomáhejte jim. Budete-li se chovat normálně, nehrozí vám žádné nebezpečí.

Při nálezu zraněného či zjevně nemocného ptáka, je normální se ho nedotýkat a informovat o podrobnostech nálezu co nejrychleji místně příslušnou záchrannou stanici pro handicapované živočichy. Kontakty na stanice jsou na www.zachranazvirat.cz. Záchranná stanice se ve spolupráci s Státní veterinární správou postará o odborný odchyt a další vyšetření. Je-li takových ptáků více pohromadě či jsou-li ptáci mrtví, je nutné zavolat rovnou Státní veterinární správu (tel. 227010142).

V případě, že se veřejnost setká s úmyslnou likvidací ptáků či jejich hnízdišť, doporučujeme ihned kontaktovat Policii ČR, Českou inspekci životního prostředí (www.cizp.cz), Český svaz ochránců přírody (tel. 222516115) nebo Českou společnost ornitologickou (tel.: 274 866 700).

Petr Stýblo, ČSOP

tel. 222 51 61 15


 

Hodnocení článku:

1pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
1
0průměrné hodnoceni:
04.5
0
Počet hlasů 2

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.