Hodnocení a reakce na článek

Vaše jméno a kontakt:
Text:
Kontrolní otázka:
Jaký je součet jednotlivých číslic u čísla 216 ?

Články

Sokolské cesty - léto 2007 - Slovinsko

Julské Alpy 1.8. - 5.8.2007 článek

Autor příspěvku: RNDr Zdeněk Lauschmann

Vložil: Petr Mikysek dne: 24.02.2008 12:23:55

 

SOKOLSKÉ  CESTY     poprvé za hranicemi:


JULSKÉ  ALPY   1.-5.8.2007

   Tak máme za sebou první zahraniční SOKOLSKOU CESTU a bez nadsázky ji lze hodnotit jako velmi zdařilou. Mezi 45 účastníky samozřejmě nemůže nastat absolutní spokojenost všech se vším, ale rozhodně se podařilo všechno důležité a bezvadně vyšla i spousta detailů.

  Předně to počasí - tak ideální už asi nezažijeme: na příjezd i na obě túry bylo slunečno, ale ne vedro, a jediný mokřejší den vyšel na rafty, do kaňonů a jeskyní – to tedy opravdu nikomu nevadilo. Nebo účast a finance – počet 43 platících nejenže přesně zaplnil autobus, ale umožnil z účastnického příspěvku 2000 Kč/os zaplatit všem ještě i kemp v Bovci (15 Euro/os) a návštěvu muzea v Kobaridu. Účastníci byli mile překvapeni.

  Vlastně jediný vážnější zádrhel nastal, když se ukázalo, že původně zamýšlená túra na Prisojnik není přiměřená tak velké a věkem i zkušenostmi rozmanité skupině. Ale výrazný vrchol Krn (2244 m) byl určitě důstojnou náhradou a šťastným řešením situace. Celkem 25 sokolů (23 z ČR + sokolští manželé Pregeljovi z Lublaně) si dosyta užilo překrásnou vyhlídkovou ferratu, zatímco zbylých 22 účastníků vytrvale stoupalo po turistické cestě. Většina celé výpravy postupně dorazila až na vrchol (nebo aspoň k chatě pod ním) a byla odměněna exkluzívním kruhovým výhledem po Julských Alpách (a vrcholovou mňaminkou). Podvečerní návrat se pak trochu protáhl, ale krásný večer, zážitky a sladká únava (převýšení 1700 m!) všechno smířily.

  Následující den nabídl moderní outdoorové aktivity: rafting na divoké řece Soča, speleovýpravu do jeskyně Mala Boka a canyoning v kaňonu Sušec. Účast byla samozřejmě dobrovolná, ale skoro každý si zkusil aspoň něco a mnozí stihli i více činností. Škoda, že se tyto speciální druhy pobytu v přírodě stávají módní a těžce komerční záležitostí. Ale je to realita - podobné příležitosti v Čechách opravdu nemáme a např. takový canyoning adrenalinové zážitky skutečně přináší (42 Euro za 2 hod. v akci).

  Druhá túra vedla na Mangart (2679 m, třetí nejvyšší v Julských Alpách) a také zde vznikly různé skupiny. Ta základní překonala od autobusu (1100 m) hraniční sedlo (2055m), druhá skupina se soustředila na kvalitní ferratu „via italiana“ v severní stěně hory a třetí vystoupila na vrchol, kde mohlo být společné foto s pěti slovinskými sokoly (opět manželé Pregeljovi + 3 mladí cyklisté). Večer se všichni sešli u jezer Fusine (929 m) na druhé straně hřebene, již v Itálii. Značné převýšení i vzdálenost (15-20 km) a místy náročné stezky povýšily i tuto túru na sportovně hodnotnou.

  Večery se nesly spíše ve znamení odpočinku, ale kdo chtěl, mohl se přidat ke kytaře a poslechnout si čtení na dobrou noc. Poslední večer v kempu vzplál táborák, zpívalo se víc a plodná porada o příštích Sokolských cestách naznačila zájem o tyto akce. Tož ať se daří!                           Zdeněk Lauschmann

           

Foto z Julských Alp viz fotogalerie na http://www.sokol.cz (péčí Martina Šimůnka – díky!)

Příští akce projektu: Lukov 5-7/10/2007; 2008: 1-3/2 zimní Šumava, 25-27/4 Železný víkend v Posázaví

 

Hodnocení článku:

1pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
03
1
Počet hlasů 2

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.