Hodnocení a reakce na článek

Vaše jméno a kontakt:
Text:
Kontrolní otázka:
Jaký je součet jednotlivých číslic u čísla 327 ?

Články

Sokolský den v Brandýse nad Labem

Sokolský den župy Barákovy - 24.5.2008

Autor příspěvku: Jiřina Rubešová, náčelnice župy Barákovy

Vložil: Petr Mikysek dne: 06.06.2008 13:24:57

 

Sokolský den v Brandýse na Labem

 

Po dlouhém čase příprav se v sobotu 24. května 2008 uskutečnil v Brandýse nad Labem Sokolský den župy Barákovy ke 110. výročí jejího založení a k dalším kulatým výročím jejích některých jednot (140 let Sokol na Mělníce, Sokol Lysá nad Labem a Sokol Brandýs nad Labem). Již od brzkého rána se sjížděli ze všech směrů cvičenci, aby byli včas na zkouškách svých skladeb a dalších vystoupeních, které probíhaly již od 7 hodin na cvičišti u sokolovny.

V půl jedné odpoledne započalo řazení průvodu. Ve 13 hodin se odebral průvod cvičenců k pochodu městem v čele s historickými prapory žup a jednot vedený představiteli Sokola. Během celé cesty průvody zněly sokolské pochody, které hrála sokolská kapela „Jitřenka“. Průvod se zastavil při pokládání květin u památníků padlých a umučených sokolů, sochy TGM a při slavnostním dekorování historických praporů pamětní stuhou představiteli města v parku Plantáž.

Slavnostní chvíle započala po sletové znělce v 15 hodin, kdy hudba Sokola Libeň „Jitřenka“ v čele s bratrem kapelníkem Tichým za zvuku sokolských pochodů a doprovodu žen sletové skladby „Zpěv naděje“ přivedla na hřiště vlajkovou četu a slavnostní historické prapory. Ženy utvořily špalír pro vlajkovou četu a průvod praporů žup a jednot. Po zahájení státní hymnou starosta župy bratr Bořivoj Sopr přednesl slavnostní projev, po kterém přivítala všechny cvičence, hosty a diváky sestra náčelnice Jiřina Rubešová a popřála jim všem příjemné odpoledne.

Pak již započal vlastní program. Jako vzpomínku na XIV. všesokolský slet předvedly ženy skladbu „Zpěv naděje“, po které následovala další sletová skladba, která byla upravena jako pódiová – „Výlet aerobikem“, která reprezentovala Sokol a Českou republiku letos v létě v rakouském Dornbirnu na XIII. světové gymnaestrádě. Po ní se představilo 24 párů rodičů a dětí ve sletové skladbě „Korálky“. Následující pódiová skladba pod názvem „Pomáda“ byla předvedena v rytmu hudby, která odpovídala mládí. Po ní následovalo vystoupení tanečního oddílu Twist, který se zúčastňuje soutěží jak tanečních párů, tak soutěží dětských formací, na mezinárodní úrovni. Jako další vzpomínka na slet byla předvedena skladba žen s bubínky „To všechno přines čas“. Protože v župě máme mnoho sportovních oddílů, představili jsme na tomto společném dni i ukázky z jejich činnosti. V prvním sportovním bloku vystoupili se svými ukázkami sportovci s plážovým volejbalem, florbalem, ukázkami přeskoků přes švédskou bednu a cvičením dětí s padáky. Byla to různobarevná podívaná plná hbitého mládí. Následující sletová skladba pro muže „Chlapáci II“ ukázala, že i muži středního věku nadšeně cvičí v Sokole a mají své úspěchy – zúčastnili se také XIII. světové gymnaestrády v Dornbirnu - v historii gymnaestrád to byla první hromadná skladba mužů. Následující skladba pro mladší žactvo na hudbu „Večerníček“ byla speciálně vytvořena pro Sokolský den a cvičilo v ní 80 dětí. Další skladba „Malá hezká chvilka“, která byla složená pro Slet pod Ještědem v Liberci, byla předvedena ženami na hudbu W.A.Mozarta Malá noční hudba, byla pro všechny milým překvapením. Následovala další pódiová skladba předvedená dorostenci a dorostenkami „Rokenrol trochu jinak“, na kterou navázal druhý sportovní blok. V něm se objevily další netradiční sporty jako historický šerm a silový trojboj – předvedený mistrem světa Štefanem Zvadou (jeho český rekord je 267,5 kg), doplněné o ukázku tréninku volejbalu. Hlavní vystoupení zakončili senioři skladbou „Ta naše písnička česká“, při které si zazpívali cvičící, hosté i diváci všech věkových skupin. Na závěr sejmuly vlajkové čety státní a sokolskou vlajku a za zvuku sokolského pochodu  „V nový život“ a dlouhotrvajícího potlesku ukončili svým odchodem ze cvičiště slavnostní odpoledne.

Skončil náš Sokolský den, ale neskončila naše sokolská činnost. Na sokolském dni se představilo celkem 945 cvičenců a shlédlo ho téměř 400 diváků.

Děkuji za všechnu práci při přípravách cvičícím, cvičitelkám, činovníkům, organizátorům a všem sokolům, kteří přispěli k úspěšnému uspořádání našeho sokolského svátku – Sokolského dne župy Barákovy.

                                                                                                         Jiřina Rubešová

Hodnocení článku:

8pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
1
0průměrné hodnoceni:
04.9
0
Počet hlasů 9

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

08.06.2008 22:13:42, Filip Uzel
Sokolský den v Brandýse byl velmi pěkný. Počasí vyšlo. Díky pořadatelům šlo vše skvěle.

Filip Uzel
župa Podřipská

27.06.2008 10:25:40, VeraHeidlerova@seznam.cz
Na libereckém sletu jsem se jen při letmém setkání seznámila s členkami brandýsského Sokola, se sestrou Vlastou Míčkovou, s kterou jsme si vyměnily telefonní čísla. Právě taková náhodná setkání na sletech vždy podle vzpomínek mého otce zakládala na pevná pouta přátelství, vzájemnou informovanost a sympatie. Sokolky z Brandýsa jsou správné "děvčice"! Teď jsem ráda, že se dozvídám i mnoho zajímavého o činnosti SJ v Brandýse. Touto cestou zdravím, budu se i nadále o Vaše aktivity zajímat - a snad se zase někdy setkáme, třeba i při méně slavné příležitosti, kterou byl slet v Liberci. Na sokolství je krásné, že "sokol všude bratra (sestru) má" a že bychom si vzájemně kdykoliv vypomohli. Také by bylo krásné setkání našich jednot, i když vím, jak finančně je to náročné. V každém případě však Sokol Brandýs n. L. získal v mé osobě věrnou sestru, která žije, bydlí a cvičí ve Veselí nad Moravou, odkud Vám všem posílá srdečný pozdrav a sokolské NAZDAR!!!

sestra babka Věra Heidlerová, Hutník 1437, 698 01 Veselí nad Moravou

Počet příspěvků 2.