Hodnocení a reakce na článek

Vaše jméno a kontakt:
Text:
Kontrolní otázka:
Jaký je součet jednotlivých číslic u čísla 208 ?

Články

ČTYŘI LOUTKÁŘSKÉ ŠKOLIČKY

PRÁCE S TEXTEM, LOUTKOHERECTVÍ, HERECTVÍ HLASEM, PRÁCE SE SVĚTLEM

Autor příspěvku: Štěpán Filcík -- filcik@nipos-mk.cz

Vložil: Michal Pávek dne: 13.10.2008 12:21:53

Ve spolupráci s Českou obcí sokolskou 

a NIPOS ARTAMA

se uskuteční v letošním roce

(případně začátkem příštího roku)

ČTYŘI

LOUTKÁŘSKÉ

ŠKOLIČKY

A to již v pořadí šestá, 

sedmá, osmá a devátá.

Plánuje se, že dvě budou v Praze a dvě mimo Prahu, 

z toho jedna na Moravě.

Termíny – nejsou ještě definitivně stanoveny a budou se řídit vašimi možnostmi.

V každém případě půjde vždy o jeden víkend – tedy od pátku od večera (cca od 18 hodin) do neděle odpoledne (cca do 14 hodin). P

okud by volba padla na prostředek listopadu, je možné udělat tuto školičku i o den delší (pondělí 17. 11. je státní svátek).

Všechny školičky jsou otevřené dílny, může se přihlásit kdokoliv (nejsou tedy určeny jen sokolským souborům).

TEMATICKÉ ZAMĚŘENÍ JEDNOTLIVÝCH VÍKENDOVÝCH LEKCÍ

6. Loutkářská školička • CO HRÁT – TEDY PRÁCE S TEXTEM

Jak vyhledat vhodný text, jak s ním pracovat a jak si ho upravit. Jak zdramatizovat literární nebo vlastní námět – zkrátka DRAMATURGIE. Tato školička se uskuteční v Praze.

7. Loutkářská školička • JAK HRÁT – TEDY LOUTKOHERECTVÍ

Loutkoherecká dílna zaměřená na marionety. Probereme nejen základy hry, ale nezapomeneme ani na pokročilé loutkoherce. Tato školička by se měla uskutečnit v Dobrušce (Královéhradecký kraj).

8. Loutkářská školička • HERECTVÍ HLASEM

Semiář pro všechny, kteří v loutkovém divadle používají hlas. Ať už ve spojené nebo rozdělené interpretaci. Práce s charakterem, emocemi, s hlasovou stylizací – zkrátka tvorba divadelní postavy hlasem. Ale samozřejmě také hlasová hygiena, správná práce s dechem apod. Tato školička se uskuteční opět v Praze.

9. Loutkářská školička • PRÁCE SE SVĚTLEM

Aby všechno, co jsme pečlivě připravili, bylo dobře vidět... ale nejen to. Jakou funkci má světlo na divadle, potažmo na loutkovém divadle, jak pomáhá vyprávět divadelní příběh, jak vytváří atmosféru, význam a smysl, co divák musí a co nesmí vidět, jak světlo pomáhá scénografii i herectví – toho všeho se dotkneme a vyzkoušíme v dílně, která se uskuteční v moravském Přerově.

V předběžné přihlášce je důležité uvést všechny pro vás možné víkendy – vaše časové možnosti porovnáme s možnostmi lektorů a kapacitami souborů, v jejichž prostorách se školičky budou konat, a během září vám dáme vědět kdy, kde a jak se ten, který seminář uskuteční.

PŘEDBĚŽNÁ PŘIHLÁŠKA - ke stažení zde nebo si stáhněte Loutkářský vykřičník ve formátu PDF

Vyplňte, prosíme, včas a pošlete nejpozději do konce prázdnin na adresu:

Štěpán Filcík • NIPOS-ARTAMA • Blanická 4, P. O. Box 12 • 120 21 Praha 2

telefon: 221 507 960 • mobil: 777 560 339

e-mail: filcik@nipos-mk.cz 

 

Cílem Loutkářských školiček je poskytnout krátké základní školení v oblasti loutkového divadla. Jde o to, že po politických změnách v naší republice vznikla celá řada, zejména spolkových loutkových divadel, která se snaží navázat na přerušenou tradici, případně začít úplně od začátku, ale chybí jim znalosti a praxe. Loutkářské školičky by jim v jejich snažení chtěly být nápomocny.

Ale nejen jim. Školičky nejsou samozřejmě určeny jen sokolským nebo obdobným spolkovým souborům, ale vítán je kdokoliv, kdo by se loutkovým divadlem rád zabýval nebo by se o něm jen rád něco dozvěděl.

Přehled dosavadních školiček:

1. loutkářská školička byla třívíkendová a měla čtyři třídy: režijně–dramaturgickou, dvě loutkoherecké a jednu hlasovou. Uspořádal jí soubor Frydolín z Prahy.

2. školička byla jednovíkendová a věnovala se maňáskům. Byla opět v Praze.

3. školička byla opět třívíkendová a zorganizovala jí Soukromá mateřská a základní škola v Brně Jundrově. Věnovala se vzniku loutkové inscenace a účastníci v ní prošli celou cestu od dramaturgie, přes režii až k herectví. Vznikly zde základy krátkých inscenací, z nichž dvě se pak objevily i na krajských přehlídkách.

4. školička se uskutečnila o prázdninách, v rámci festivalu 3+1 v Letovicích, který pořáda Trialog, Brno. Byla spíš volnou dílnou, která se dotkla jak loutkového, tak činoherního divadla, ba dokonce i teatroterapie, a nakonec vyústila v inscenaci „kramářské“ písně, sehrané v rámci festivalu.

5. loutkářská školička byla podobná té brněnské, ale s volnějším programem. Nevznikla zde sice žádná inscenace, ale vedle dramaturgie, režie a loutkoherectví se dotkla také práce se světlem nebo s improvizovanou loutkou. Uskutečnilo jí Městské kulturní středisko ve Strakonicích v prostorách loutkového divadla Radost.

Školičkami, které se pořádají od roku 2003, prošlo doposud něco okolo stovky zájemců. Někteří zde našli odhodlání začít dělat divadlo, pro některé byla školička jen inspirací, mnohým ale pomohla v jejich práci v souboru, a jsou i tací, kteří zde našli základ k profesionalizaci.

Hodnocení článku:

0pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
0
0
Počet hlasů 0

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.