Hodnocení a reakce na článek

Vaše jméno a kontakt:
Text:
Kontrolní otázka:
Jaký je součet jednotlivých číslic u čísla 104 ?

Články

V Pyšelích se slavilo

SOKOLSKÝ DEN v PYŠELÍCH - 25.10.2008

Autor příspěvku: Bohumil Gondík

Vložil: Petr Mikysek dne: 05.12.2008 00:59:39


V Pyšelích se slavilo

V sobotu 28.října si pyšelská tělocvičná jednota patřící do ž.Barákovy, připomněla otevření své sokolovny před 80 lety. 

Na hřišti vedle sokolovny, které patřilo místní tělocvičné jednotě až do chvíle, než jí ho komunisti zabavili, se v roce 1928 cvičilo, soutěžilo v lehkoatletických disciplínách, večer se v tělocvičně hrálo divadlo – Grand hotel Nevada a pak se to všechno zakončilo taneční zábavou. Hosty při té slávě byli tenkrát sokolové z nedalekých jednot a také ze Sokola Pražského.

Po osmdesáti letech si obec Pyšely toto výročí připomněla spolu se vzpomínkou na vznik samostatného československého státu v roce 1918.

Na parkovišti vedle sokolovny ( mimochodem právě tam, kde kdysi bývalo hřiště sokolů), se seřadil průvod asi stovky lidí, z nichž vynikaly čtyři prapory, praporečníci v historických krojích, další krojovaní sokolové z ž.Barákovy v čele se starostou br.Bořivojem Soprem, bratři a sestry ze Sokola Pražského, pyšelští ochotníci oblékli čtyři historické kroje jímž vévodila Libuše, a v průvodu také šlo na 25 krojovaných členů národopisného souboru Formani z T.J.Sokol Slatiňany. Nechyběla ani dechovka.

Na náměstí T.G.Masaryka, se u pomníku padlým hrdinům ve světové válce, uskutečnil slavnostní akt k 90.výročí vzniku ČSR. Na vyzdobené tribuně, zasedli hosté z ž.Barákovy a z ČOS, stáli tu i členové ochotnického spolku, který zazpíval státní hymny, byli tu i zástupci města a dostavil se i senátor Šebek. Byla vztyčena státní vlajka, praporečníci drželi čestnou stráž a krojovaní sokolové ze Sokola Pražského spolu s br.starostou Soprem položili květiny. Podobná sláva v Pyšelích ještě od sametové revoluce nebyla.

V rámci tohoto slavnostního aktu, byl předán br.Procházkovi z pyšelské jednoty, za jeho neutuchající práci v Sokole, za neustálou propagaci sokolské myšlenky, pamětní list ČOS. Je nutné dodat, že br.Procházkovi je 96 let a je posledním žijícím pamětníkem otevření sokolovny v roce 1928.

Průvod se potom vrátil zpět, aby v tělocvičně proběhlo sportovně kulturní odpoledne věnované široké veřejnosti, jako propagace Sokola v obci a jejím okolí.

V programu se představili členové oddílu stolního tenisu. Všestrannost byla zastoupena rytmickým cvičením mladších žákyň pod vedením náčelnice ses.Sládkové a účastníci XIV.sletu zacvičili skladbu Chlapáci.

Pak se dětem předvedl loutkářský soubor Pražský sokolíček, místní ochotníci se předvedli s programem lidových písní a písní Karla Hašlera. Byl to stejný pořad, který zazněl v Michnově paláci v Praze dne 18.října v rámci Kytičky sokolské kultury.

Vrcholem celého odpoledního maratonu bylo vystoupení národopisného souboru Formani ze Slatiňan.   Přes sto diváků zažilo něco, co Pyšely ještě neviděly. Stoprocentní výkon kapely, zpěváků a vysoké tempo tanečníků po celých 45 minut odměňovali diváci nadšeným potleskem během programu až na samý závěr.

Na plochu tělocvičny pak nastoupili všichni účinkující z celého odpoledne a program byl zakončen slavnostním odchodem praporečníků s prapory.

Všeobecná spokojenost účinkujících, hostů i diváků byla odměnou celému pořadatelskému sboru pyšelské tělocvičné jednoty. Po devatenácti letech, kdy se Sokol vrátil na své místo kam patří, se v Pyšelích opravdu velkolepě slavilo.

 

                                                                        Bohumil Gondík    

 

Fotogalerii hledejte na

www.divadlopysely.estranky.cz/fotoalbum/sokolsky-den-v-pyselich/sokolosky-den-v-pyselich

Hodnocení článku:

1pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
1
1průměrné hodnoceni:
04
0
Počet hlasů 3

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.