Hodnocení a reakce na článek

Vaše jméno a kontakt:
Text:
Kontrolní otázka:
Jaký je součet jednotlivých číslic u čísla 321 ?

Články

Výstup na Blaník k 90. výročí republiky

Tradiční výstup na Velký Blaník sokolské župy Blanické, tentokrát jako součást aktivity komise turistiky OV ČOS \"Se Sokolem na rozhledny\" a oslav 90. výročí republiky

Autor příspěvku: Helena Havlíková

Vložil: Petr Mikysek dne: 07.12.2008 23:38:56

Sokolská župa Blanická, nám. T.G.Masaryka 294, VOTICE 259 01              

„Se Sokolem na rozhledny“ – Výstup na Blaník

Naše sokolská župa Blanická pořádá každoročně 28.10.Výstup na Blaník. V letošním roce byl tento výstup již pátým a také trošku jiný. Vzhledem k 90.výročí ČSR jsme náš výstup zařadili do akce s názvem „ Se Sokolem na rozhledny“, který s naší župou organizovala komise turistiky ČOS a Ochrana fauny ČR se též podílela.

Všem sokolským župám, okolním obcím a rádiu Blaník jsme rozeslali pozvánky s programem, doprovodnými akcemi a hlavně časem srazu na vrcholu.

Přímo v Louňovicích pod Blaníkem, kde T.J.Sokol Louňovice pod Blaníkem vlastní zámek, bylo otevřeno muzeum o historii právě zmíněných Louňovic a muzeum o včelařství. Dále bylo otevřeno informační centrum, kde bylo možné zakoupit různé upomínkové předměty z Louňovic a pamětní odznaky „Se Sokolem na rozhledny“. Z důvodů špatného počasí v tento den byly kvízy a informace o fauně umístěny v podloubí zámku v Louňovicích. Kdo měl chuť, odvahu nebo jej lákala zvědavost, mohl si zde vše zkusit a dovědět se zajímavosti o fauně, které poskytla Ochrana fauny ČR. Zájemci a odvážlivci byli odměněni.

Samotný výstup na Velký Blaník znepříjemňovala nepřízeň počasí, ale odvážlivci a vytrvalci vše zvládli a sešli se na vrcholu Blaníku. Zde si všichni společně zazpívali státní hymnu a řečníci promluvili k přítomným s připomenutím 90.výročí ČSR a pozdravili za organizátory. Promluvil zde starosta župy Blanické br.Zelenka Josef, za ČOS a náčelnictvo pronesla zdravici náčelnice ČOS ses.Kocmichová Lenka a za komisi turistiky ČOS také pozdravil přítomné br.Marek Milan – vedoucí komise turistiky. Připojili se někteří přítomní, neboť dorazili z různých koutů naší země a přivezli sokolské pozdravy např. ze Sokola Pražského, Královských Vinohrad, Starého Města, Košíře, Zlíchova, Sokola na Mělníce, Martína, Českého Brodu, Dobříše, Přerova, Arcibiskupské gymnázium Praha – vedené br. Zdeňkem Lauschmannem, Teplic – br.Hrbáček František, a samozřejmě členové T.J. ze župy Blanické a to z Domašína, Vlašimi, Votic, Miličína, Krásné Hory a Divišova.

Všichni byli odměněni pamětním listem, pohledem na který si mohli zájemci natisknou v zelené nebo černé barvě obrázek rozhledny s datem výstupu-tzv. pamětní razítko, malou igelitovou taštičku s logem sokola a nápisem župy Blanické, která akci organizovala a sladkým pamlskem na cestu domů.

I přes zmíněnou nepřízeň počasí, kdy v některých chvílích drobně a hustě pršelo, byla účast kolem 150 účastníků ať již členů Sokola nebo veřejnosti. Při takovém to počasí není z rozhledny příliš dobře vidět, je-li vůbec něco vidět, a to je velká škoda. Ale v patě rozhledny je malá restaurace, kde je možné se ohřát a zakoupit si teplý nápoj apod. Dokonce zde bylo možné zakoupit si pamětní odznak, pokud si jej někdo nekoupil v informačním centru v Louňovicích.

     Závěrem mi dovolte poděkovat všem nadšencům, kteří přes takovouto nepřízeň počasí se zúčastnili Výstupu na Blaník a možná jsou dokonce zachyceni na některém ze snímku, které zde byli pořízeny.

Těším se na příští Výstup v roce 2009 a zdravím Všechny Sokolským pozdravem

                                                     NAZDAR!

                             Helena Havlíková

              tajemnice župy Blanické a organizátorka akce

 

Fotografie hledejte na:

http://www.sokol.cz/sokol/index.php?action=zobrazgal&gal=1227626341-foto.txt

 

 

Hodnocení článku:

0pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
0
0
Počet hlasů 0

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.