Hodnocení a reakce na článek

Vaše jméno a kontakt:
Text:
Kontrolní otázka:
Jaký je součet jednotlivých číslic u čísla 112 ?

Články

Sokolské cesty - podzim 2008 - Ke středu země

Ledeč nad Sázavou, Posázaví 10.10. - 12.10.2008 článek

Autor příspěvku: Zdeněk Lauschmann

Vložil: Petr Mikysek dne: 07.01.2009 20:18:37

 

SOKOLSKÉ  CESTY  2007 – 2011

 

Napřed o Ledči nad Sázavou  10.-12.10.2008

           

Setkání v Ledči n.S. začalo v pátek obvyklou poradou župních vedoucích pobytu v přírodě – sešlo se jich 24, o 4 více než loni. Do ledečské sokolovny v průběhu večera  pak dorazilo ještě 29 dalších účastníků a spolu s ledečskými vyráželo do sobotního rána celkem 13 plných aut! Cestou se přidala ještě zdatná drobotina z Okrouhlice, a tak byl náš sokolský houf veselý i pěkně početný.

Tato již 8.Sokolská cesta se jmenovala Ke středu země – těžiště nepravidelného  útvaru, jímž je území ČR, vychází totiž právě nedaleko Ledče – do Číhoště. U pěkně upravené mohyly zazněla nejen zeměpisně matematická vysvětlivka, ale také připomínka tzv.číhošťského zázraku a faráře J.Toufara, umučeného komunisty v r.1950. Další zastávky pak byly v Pavlově (stanice ohrožených živočichů s poutavým vyprávěním paní vedoucí) a ve Vilémovicích (místní úctyhodný tis pamatuje nejméně 1500 let a je asi vůbec nejstarším stromem u nás!). Dál už se šlo pěšky, a to přímo do Sluneční zátoky – k památníku Jaroslava Foglara. Snad nás Jestřáb slyšel a potěšil se na věčnosti, když jsme zpívali  My pluli dál a dál a vzpomínali na jeho knihy.

Na hlavním společném nástupu ve Smrčné se pak zpívalo Slunko vyhouplo se nad horu , a vyšlo to jako načasované, protože slunce po celodopoledním otálení zrovna konečně vyšlo z mlh. Na louce u řeky stálo 73 lidiček od 4 do 75 let, z různých koutů naší země, a všem bylo spolu dobře. Pozdravila nás sestra župní starostka a přijela natáčet i regionální televize. Následovala kouzelná prosluněná procházka lesem i loukou podél Sázavy přes Stvořidla (oběd u ohně, včetně tradiční smaženice z nalezených hub) až „domů“ do Ledče. Na tu cestu se všichni těšili a určitě nikoho nezklamala. Po krátkém odpočinku vzplál večerní oheň a ani ten snad nikoho nezarmoutil, už pro ty hezké písničky pod hvězdami.

Neděle začala jeskyní nad sokolovnou (tzv.Ledečský kras) a vyhlídkou (mlžnou), pokračovala prohlídkou kostela s farou a synagogy a končila na hradě (muzeum, věž). A pak už i ti poslední „sedlali koně“ k návratům do rodných vísek, plní dojmů a vzpomínek z bohatého víkendu.

Zvláštní poděkování: obětavá sestra Hanka Horáková - osobně zařídila vše potřebné na místě.

 

A co bude dál ?

Sokolské cesty 2009 :  30/1-1/2  Jeseníky se zimním tábořením (bude i nocleh pod střechou)

24-26/4    Čtyřiadvacítka (Berounsko) – výprava od půlnoci do půlnoci (bude i mírnější varianta)

28/7-2/8   Na kole za humna (česko-rakouské pohraničí)

2-4/10      Beskydy – sraz cvičitelů a přátel sokolského pobytu v přírodě

 

            Nazdar a někdy na viděnou!

                                                                       Zdeněk Lauschmann, vedoucí projektu

Hodnocení článku:

0pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
0
0
Počet hlasů 0

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.