Hodnocení a reakce na článek

Vaše jméno a kontakt:
Text:
Kontrolní otázka:
Jaký je součet jednotlivých číslic u čísla 400 ?

Články

Letní tábor Sokolské župy Prostějovské

IZS 2010 Boj o přežití

Autor příspěvku: Vilma Ottová

Vložil: Vilma Ottová dne: 06.08.2010 11:28:18

 

IZS 2010 – Boj o přežití

Letní tábor Sokolské župy Prostějovské se konal třetí červencový týden v Ptenském Dvorku. Kvílení sirén rozezvučelo údolí poprvé v odpoledních hodinách dne 18. 7. 2010, aby oznámilo nejen táborníkům, ale i okolnímu světu, že startuje velká táborová hra Integrovaný záchranný systém a boj o přežití při mimořádných událostech 2010.

Každý den byl zasvěcen některé složce IZS - bylo toho opravdu hodně, co děti potřebovaly znát, vyzkoušet si, ověřit a zapamatovat. Nešlo jen o hru na vojáky, doktory, policisty a hasiče. Chtěli jsme dětem představit Integrovanný záchranný systém a naučit je, jak se zachovat, co udělat při mimořádné situaci, jak pomoci sobě i druhým.

Týdenní projekt systematicky doplňovala prezentace práce a techniky reálných složek Integrovaného záchranného systému. Jako první se v táboře objevili záchranáři, děti měly možnost nacvičit si a vyzkoušet poskytování první pomoci. Další návštěva patřila hasičům, kteří mají snad nejvíce úkolů a povinností. Ve středu byli všichni táborníci znavení po dlouhém horkém dni, který strávili ve westernovém městečku v Boskovicích. V podvečer zakvílela siréna a do prostoru tábora vjížděla hasičská auta s modrými majáčky. Děti se rozběhly k autům a nestačily zírat: hasiči, hasičský útok, uhašený minipožár, hasičské přístroje v akci, prolézání, zkoumání a testování hasičské výzbroje i výstroje. A to nejlepší nakonec, proud vody z vodního děla vypálený vysoko do nebe, který se snášel v milionech maličkých krůpějí na rozpálenou louku a ta duha - takovou duhu svět neviděl.

Děti se také moc těšily na čvtrtek, kdy měla dorazit policie s připraveným programem. Když se do tábora přiřítilo policejního auto s majáčkem, doprovázené dodávkou a podezřelým civilním vozidlem, zvědavost z dětí jen kapala. Z vozu vyskočili uniformovaní policisté s nejoblíbenějším vedoucím v želízkách. Naštěstí se brzy ukázalo, že jde o součást programu, všem se ulevilo a prezentace PČR mohla začít. Ukázka práce psovodů a jejich mazlíčků měla zřejmě největší úspěch, pokud nepočítáme  prohlídku a fotografování ve služebním autě. Děti seděly v trávě jak pěny, když kolem procházel vlčák, jenž poslouchal a reagoval i na pouhé gesto svého psovoda.

V pátek se konečně představila Armáda ČR – tábor navštívil důstojník, který poutavě  vyprávěl o své práci a povinnostech. Na pěti metrech čtverečních rozložil do trávy svou výzbroj a výstroj a všichni si mohli vyzkoušet, co je napadlo. Mě osobně jímala hrůza, když šedesát dětí neustále otvíralo a zavíralo mačetu a veškeré kudly nebo jak se tomu všemu řezacímu a kuchacímu náčiní říká. Kupodivu se nikomu nic nestalo. Den byl doplněn ukázkami bojového umění KUNG-FU a výcvikem sebeobrany. Důležité byly i střelby – ze vzduchovky ale i z luku a kuše. A protože šlo o boj o přežití, nemohla chybět ani balónková vodní bitva, kterou samozřejmě nejde vyhrát, protože mokří jsou úplně všichni.

Zapomněla jsem na karneval, na táborák, na noční hru, na soutěž Miss a Missák tábora, na výborné jídlo a skvělé statečné děti, které byly na táboře poprvé. Zapomněla jsem také na spoustu her a legrace, jak už to na táborech bývá, prostě se nedá všechno vypsat. Dny byly nabité informacemi, modelovými situacemi, soutěžemi a zážitky. Děkuji všem, co nám pomohli naplnit téma tábora, ať již to byli hasiči z Přemyslovic, důstojník AČR, policisté, záchranáři nebo sportovci z oddílů Sokolské župy Prostějovské. Velký dík patří i realizačnímu týmu tábora, dětem i rodičům, kteří nám svoje ratolesti svěřili. Věřte, že ten týden stál za to!

Mgr. Vilma Ottová, hlavní vedoucí tábora

Hodnocení článku:

9pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
22.2
21
Počet hlasů 32

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.