Hodnocení a reakce na článek

Vaše jméno a kontakt:
Text:
Kontrolní otázka:
Jaký je součet jednotlivých číslic u čísla 288 ?

Články - župní zpravodaj

Život v Náměšťském Sokole nejen v roce 2010

ze života T. J. Sokol Náměšť na Hané

Autor příspěvku: Petra Krejsová Odehnalová

Vložil: Petra Krejsová Odehnalová dne: 20.11.2011 17:17:48

Kde začít popisovat? Naše jednota má v současné době 200 členů. Mohu říci, že se pravidelně po celý rok schází 12 oddílů. Náměšťáci i obyvatelé blízkého okolí si mohou vybrat sport podle své chuti, věku a zdravotních možností. Z všestrannosti cvičí mladší ženy, starší ženy, sleťáci a jóga. Sportují muži i ženy, a to v 3 družstvech volejbalistů (ženy, smíšený a dorost), v košíkové, v malé kopané, ve florbalu (starší žáci), stolním tenise. Naším nejpočetnějším oddílem je tenis.

Bohužel musím napsat i smutnou věc, že na jaře 2010 ukončili svoji činnost 2 oddíly - gymnastika žačky a florbal muži. Členové florbalu se začali aktivněji věnovat svým pracovním záležitostem a přestali se scházet. Vedoucí gymnastek se nám odstěhovala z Náměště a po celý rok 2010 se nám nedařilo sehnat náhradu. Letos na jaře jsme oslovili novou cvičitelku a od začátku května se děvčata z 1. stupně (mladší žákyně) opět začala setkávat a společně cvičit.

A aktivita ostatních oddílů? Neutichá! Naopak. Volejbalisté pořádali během roku 2010 několik turnajů. Mohu jmenovat 2 letní, Mikulášský, O putovní pohár starostky městyse. Rádi vyjedou i na turnaje a zápasy do okolí. V létě například na přátelský turnaj do Vilémova anebo na plážový volejbal do Slatinic či Lutína. Moc ráda píšu i o tom, že jeden z našich volejbalových oddílů se v roce 2010 účastnil i župní soutěže v rekreačním volejbale smíšených družstev. A ještě raději se zmiňuji, že se probojovali až do II. kola OV ČOS (oblastního přeboru), které se konalo na venkovních kurtech T. J. Sokol Velká. Volejbal Náměšťáky baví!

O našem největším oddíle, oddíle tenisu mi s chutí vyprávěl br. František Kadlčík. Nebudu skoupá, tady máte jeho slova: „V roce 2005 se sešlo 6 nadšenců s nápadem hrát tenis. Začali jsme jezdit do Drahanovic na beton, do Lutína, kde již měli 3 antukové kurty. Dojíždění nás zatěžovalo, proto jsme se rozhodli založit tenisový oddíl v místní organizaci Sokol. Svépomocí jsme na sokolském hřišti vybudovali tenisový kurt v uvozovkách, protože se tenisovému kurtu jen podobal, ale hráli jsme s chutí. Pomalu nás přibývalo, tak jsme začali pořádat tenisové turnaje mezi obcemi Senice, Loučany, Chudobín atd. Začal s námi hrát i pan Uhýrek z Gema (t. č. ředitel) a dohodli jsme se, že nám jeho firma postaví dva kurty a za to, že budou jeho zaměstnanci mít vyhrazené dny na hru. Dílo se povedlo a náš oddíl se začal nadále rozrůstat. K dnešnímu dni máme 42 členů, z toho 11 žen, nejmladšímu je 10 roků, nejstaršímu 75 roků. Do soutěže jsme se zatím nepřihlásili, je to pro nás časově i finančně hodně náročné. Pořádáme 3 letní turnaje, 1 zimní v hale (Mostkovice nebo Hvozd u Konice). Pravidelně se scházíme na jaře při brigádách a na podzim máme sešlost nazvanou „Rozloučení se sezonou“. Dále pořádáme novoroční pochod na Kosíř, prostě hrajeme, bavíme se a hýbáme se jako správní Sokolové.“ Letošní jarní brigádnické hodiny tenistů již naskakují. Momentálně každý provádí revizi tenisového vybavení. Už je svrbí ruce!

V Náměšti se hraje i tenis stolní. Tento oddíl je jedním ze dvou, kteří se přihlásili jako oddíly sportovní. Členové se velmi úspěšně zapojili do župního přeboru, a to do 2. a 3. třídy. Když jsem ze zvědavosti dohledávala jejich výsledky, při čtení informací na webových stránkách www.pinec.info jsem byla příjemně překvapená. Stolní tenisté pořádají každý rok vánoční turnaj, na který zvou hráče z okolí blízkého i vzdáleného. Přátelské vztahy pěstují především s jižní Moravou a tamními hráči stolního tenisu. Další překvapení mi „naši“ připravili, když jsem zjistila, že se s odvahou pouští do turnajů veteránů. Bratr Petr Straka se účastnil i mezinárodního veteránského turnaje v Chorvatsku. Prezentace sokolí zdatnosti dopadla velice dobře.

Na aktivitě Malé kopané je vidět, že nejen v tělocvičně se v Náměšti sportuje. Členové oddílu se poctivě starají i o venkovní travnaté hřiště a jen na jaře oschnou meze a sluníčko svítí a zahřeje vzduch, už je v jejich obvyklém čase nenajdete v Sokolovně, ale prohání se venku.

A co více z všestrannosti? Ženy, ať už „starší“ či „mladší“, krom různorodého cvičení v tělocvičně sedají na kolo a brázdí silnice a cesty Olomouckého kraje, obouvají pohodlné pohorky a vyráží do kopců a rovin blízkého okolí. Koncem dubna je v Náměšti nenajdete, to městysem prochází čarodějnice a je slyšet do každého domu jejich rej. Čarodějnice každého ometou a poplácají košťaty, popřejí hodně zdraví a štěstí a večer za tmy je na obloze vidět jen spousty světelných čar, jak se rozlétnou od společného ohně.

V závěru roku 2004 vznikl nejmladší oddíl náměšťského Sokola – jóga. Příjemně nás překvapil zájem obyvatel naší obce a blízkého okolí. Náš mladý oddíl má již 15 stálých členek a zařadil se po bok ostatním stabilním a zavedeným oddílům. Když do vezmete za kliku sokolovny v sobotu v 9 hodin ráno, zjistíte, že vstupujete do jiného světa. Cvičení jógy je vhodné pro muže i ženy každého věku. Jóga je dobrým doplňkem různých sportů. Cviky jsou aktuálně přizpůsobovány cvičencům. Cvičení je zaměřeno například na posílení svalů pánevního dna, procvičení zad a velkých kloubů. Napravujeme si bolavá záda, zpevňujeme tělo, relaxujeme a hladíme duši. Fyzické cvičení je doplňováno i dechovým cvičením, imaginacemi, muzikoterapií apod. Oddíl jógy pořádá i setkání mimo pravidelná sobotní cvičení. V předvánočním čase se stalo tradicí posezení v klubovně nad tématem Poznávání Indie aneb Jak se jí, obléká a žije v zemi, odkud k nám „přišla“ jóga.

A ještě se chci s Vámi podělit o naše náměšťské „rodinné stříbro“. Mluvím o „Sleťácích“! Tak oddílu mužů říkáme. Vede je bratr Jiří Opletal. Pořádají společné výlety, v roce 2009 připravovali oslavy 100 let od založení Sokola v Náměšti. A především s chutí sobě vlastní secvičují sestavy, které pak prezentují veřejně při různých oslavách. Ještě o nich v blízké době uslyšíte. Se začátkem května totiž začali nacvičovat novou skladbu a jistojistě je uvidíte v červenci 2012 na Strahově na XV. všesokolském sletu!

Hodnocení článku:

0pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
0
0
Počet hlasů 0

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.