Hodnocení a reakce na článek

Vaše jméno a kontakt:
Text:
Kontrolní otázka:
Jaký je součet jednotlivých číslic u čísla 376 ?

Články

S čerty byly žerty

Autor příspěvku: Lenka Špačková

Vložil: Jana Kosíková dne: 13.05.2015 15:29:34

Kníničtí ochotníci se v poslední premiéře opět vrátili k osvědčenému pohádkovému tématu. Tentokrát obě dramaturgyně a režisérky Zuzana Králíková a Monika Pleskačová musely pečlivě zpracovat známou filmovou předlohu z roku 1984 do podoby divadelního scénáře. Diváci se střídavě ocitali v Máchalově mlýně, v hospodě, v knížectví a samozřejmě v pekle. Průvodcem ve svižném ději a glosátorem událostí na scéně byl vypravěč v podání Stanislava Krčmy.

V herecky vděčných záporných postavách se představili vynikající Jitka Hledíková v roli chamtivé Doroty, Jiří Helán jako úlisně proradný správce a Monika Srncová coby sobecká princezna Angelína. Peklo je v této pohádce opravdu dobře vymyšlené stejně jako postavy v něm. Noblesnímu i vizuálně nezapomenutelnému Luciferovi v podání debutujícího Tomáše Borka zdatně sekundovaly Čert Kočka (Jana Helánová) a Čert Králík (Vilma Krčmová). Čerta Janka v hodnosti Vraníka roztomile ztvárnil Jan Lidmila. Z kladných postav měl největší prostor zkušený a jistý Ondřej Lidmila v roli Petra Máchala, jeho babičku ztvárnila Anna Kosíková, kuchtičku Viktorie Císařová, princeznu Adélku Tereza Hanáková a předčasně zemřelého mlynáře Máchala Jiří Hanák. V divácky úspěšných „bojových“ scénách se předvedli v rolích komicky neohrabaných a méně schopných vojáků herecké objevy tohoto roku František Srnec a Petr Vašek, a také výborný Marek Cibulka coby přitroublý kaprál. V pohádce samozřejmě nechyběli princové – uplakánek (František Srnec) a ženěníchtiví Stanislav Krčma a Ivo Císař, který se předvedl rovněž ve své již tradiční roli hostinského. Karikaturu na pomazané hlavy hezky ztvárnil Jiří Hanák v postavě roztržitého knížete, kterého nebaví vládnutí a lehkomyslně se nechá ovládat věrolomným úředníkem.

Významnou roli v představení sehrála rovněž kouzla - předměty zlaté jablko nebo pekelná váha vytvořené díky invenci knínických ochotníků a šikovných rukou Jiřího Hanáka, další zvládly neviditelné ruce Zuzany Králíkové a Moniky Pleskačové. Celkovou atmosféru dokreslovala výborná hudební kulisa Tomášem Borkem vybraných a sestříhaných „kousků“ a ústřední hudební motiv filmu. Představení tentokrát nenabídlo pěvecké příležitosti, a tak divadelníci alespoň sezpívali titulní píseň Petře, Petříčku. Technické zázemí zajišťovali osvětlovač a zvukař Petr Hanák a Lenka Špačková za oponou.

Tři knínická představení přilákala rekordní počet diváků celého věkového spektra. A dle jejich reakcí si každý našel to svoje – sledovali pohádkový příběh, líbily se kostýmy i masky postav, ocenili chuť a nasazení herců a zaradovali se, že zase jednou dobro dohonilo zlo, a to vše bylo po čertech vtipné, někdy lehce ironické, veselé a hravé.

Hodnocení článku:

0pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
0
0
Počet hlasů 0

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.