Hodnocení a reakce na článek

Vaše jméno a kontakt:
Text:
Kontrolní otázka:
Jaký je součet jednotlivých číslic u čísla 214 ?

Články

Sokolská kapka krve

korespondenční soutěž pro sokolské jednoty

Autor příspěvku: Vít Jakoubek

Vložil: Vít Jakoubek dne: 14.05.2015 14:24:36

Sokolská kapka krve – korespondenční soutěž pro sokolské jednoty

Skutečnost, že lékaři dnes a denně potřebují krev k podávání transfuzí, je dobře známá: náhradu vlastní krve potřebují pacienti po vážných úrazech, lidé s leukemií, rodička a novorozenci po porodu a mnoho dalších. Dosud nikdo nevymyslel jinou, stejně kvalitní náhradu lidské krve a ta se dá získat pouze odběrem krve od živých, zdravých dárců.

Darování krve je činnost velmi záslužná a společensky ceněná, nicméně navzdory tomu se stále nedostává dárců. Čas od času slyšíme o různých náborových akcích, které nabízejí různé odměny za první darování krve. Nicméně, jako ostatně téměř ve všem, co v Sokole děláme, nejvíce užitečná je opakovaná a pravidelná činnost, a tedy také opakované a pravidelné dárcovství. A právě takové by Sokol a Zdravotní komise ČOS ráda podpořila. Inspirací nám byla korespondenční soutěž „Sokolský den v přírodě“. A proto stejně tak i my bychom byli rádi, aby nám sokolské jednoty jednou za půl roku (ne čtvrtletně, jako u dnů v přírodě), zasílali počet dárců krve v daném období. Protože někdo může darovat nejen plnou krev, ale i například krevní plazmu, která se ovšem může darovat častěji než plná krev, tak stanovujeme pravidlo, že za jednoho člověka je možno započítat max. 2 odběry v daném 6měsíčním období. Vyhlášení výsledků bude 2x ročně, jednou průběžně a na začátku roku vždy celkové výsledky za celý rok. Jednoty na prvních třech místech obdrží diplom, menší věcné odměny, a výsledky uveřejníme ne webu a v časopise Sokol. Závěrem ještě informace, kdo může darovat krev:

Každý člověk dlouhodobě žijící v ČR, který je ve věku 18-60 let, váží minimálně 50 kg a rozhodl se svobodně a dobrovolně; neprodělal nebo netrpí závažnějším onemocněním, kdy by odběr krve mohl ohrozit jeho zdraví a nepatří mezi osoby s vyšším rizikem výskytu vybraných infekčních chorob (AIDS, žloutenky) nebo tyto choroby neprodělal. Krev také nemohou darovat osoby trpící nějakým chronickým onemocněním (např. cukrovkou, epilepsií apod. /Podrobnosti jsou k nalezení na stránkách transfuzních stanic, např. www. uhkt.cz/.

 

Odebírá se obvykle 450 ml krve do plastového vaku. Samotný odběr trvá 5-10 minut. Odebrané složky krve se nahradí během několika dnů až 3 týdnů. I když je povoleno provádět ročně 6 odběrů u mužů a 5 u žen, obvykle se provádí 4 odběry u mužů a 3 u žen.

 

Věřím, že tato soutěž vybudí zájem o pravidelné darování zejména u mladých cvičenců a pomůže získat nové, pravidelné dárce.

 

Pilotní kolo soutěže bude půlroční a začne od 1.7.2015 a potrvá do 31.12.2015. Počet dárců za jednotu bude možno zasílat do 31.1.2016 na e-mailovou adresu vit.jakoubek@sokol-liben.cz.

 

Na co největší počet dárců se za Zdravotní komisi OV ČOS těší

 

MUDr. Vít Jakoubek, Ph.D.

Hodnocení článku:

0pozn. 5 hvězdiček - nejlepší
0
0průměrné hodnoceni:
0
0
Počet hlasů 0

Diskuse k tomuto článku:

Přidejte diskusní příspěvek zde

Počet příspěvků 0.